Ruimtevaartorganisaties

Een ruimtevaartorganisatie houdt zich bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek van de aarde, onderzoek in de ruimte, ontwikkelingen van technologieën voor onder andere kunstmanen, ruimteveren, draagraketten en ruimtesondes.

 

De ruimtevaart was tot grofweg 1970 veelal een militaire aangelegenheid van een overheid dat werd ondergebracht in een ruimtevaartorganisatie. Hierna richtte meerdere landen een ruimtevaartorganisatie op en vanaf medio 2000 waren er ook de eerste particuliere initiatieven.

CNSA

China National Space Administration

Wanneer in 1993 het Chinese ministerie van Luchtvaartindustrie werd opgesplitst was de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA een feit.

 

ESA logo

European Space Agency

De Europese ruimtevaartorganisatie die in 1975 het levenslicht zag was een samensmelting van de ELDO en de ESRO die in 1964 waren opgericht.

 

ESA hoofdkantoor
ISRO

Indian Space Research Organisation

Het Indiase Nationale Comité voor Ruitmteonderzoek werd in 1962 opgericht onder het ministerie van Kernenergie waarna het uitgroeide en in 1969 ISRO werd.

ISRO hoofdkantoor
ISRO hoofdkantoor
JAXA

Japan Aerospace Exploration Agency

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA werd opgericht in 2003 en kwam voort uit drie organisaties, de ISAS, de NAL en de NASDA.

JAXA hoofdkantoor
JAXA hoofdkantoor
NASA logo

National Aeronautics and Space Administration

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werd in 1958 opgericht door de toenmalige president Eisenhower en kwam voort uit de NACA die in 1915 was opgericht.

 

NASA hoofdkantoor
NASA hoofdkantoor
Roscosmos

Roscosmos

Vanaf 1930 hadden de Sovjets een ruimtevaartprogramma wat onderdeel was van de overheid. Pas na het uiteenvallen van de USSR in 1992 kwam er de Russian Space Acency wat tegenwoordig als Roscosmos door het leven gaat.

 

Roscosmos hoofdkantoor
Roscosmos hoofdkantoor