De Geschiedenis van de ruimtestations begint hier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruimtestation Salyut 7

Salyut 7 (DOS 6) was een ruimtestation dat in 1982 werd gelanceerd door de Sovjet-Unie op 19 april als onderdeel van het Salyut-programma. Het was een verbeterde versie van het vorige ruimtestation, Salyut 6, en was bedoeld voor wetenschappelijke experimenten. Het station was het tweede ruimtestation van de tweede generatie en de laatste van het Salyut-programma.

 

Het was uitgerust met een aantal geavanceerde instrumenten, die zeer vergelijkbaar waren met de instrumenten van de Salyut 6, waaronder een radar, een infraroodtelescoop, een camera, een laser-afstandsmeting, een wetenschappelijk laboratorium en een zonne-energiepanel. Het station was ook uitgerust met een aantal levensondersteuningssystemen, zoals een zuurstofgenerator, een waterrecycling-systeem en een koelingssysteem.

Salyut 7
Salyut 7

Salyut 7 werd gelanceerd met een Proton-K raket vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome. Er werden tijdens de levensduur van het station zes bemande expedities (EO)  uitgevoerd, waarvan de tweede expeditie mislukte door problemen met het koppelmechanisme. Er werden bemande (EP) vluchten uitgevoerd die als bezoek worden geclassificeerd en er werden ook enkele onbemande missies gelanceerd, zoals de Progress-schepen, die dienst deden als bevoorradingsschepen.

 

Een andere gebeurtenis tijdens de levensduur van Salyut 7 was dat op 11 februari 1985 het contact was verloren met het onbemande station, waarna het station op drift raakte. De leiding besloot het ruimtestation te repareren en dat werd uitgevoerd door de kosmonauten van de expeditie EO 4 in juni 1985. Nadat de Soyuz-T 13 was aangemeerd bevestigden de kosmonauten dat het station geen elektriciteit had. Na reparatie van een sensor die bepaalde wanneer de batterijen werden opgeladen duurde het nog aantal dagen voordat het ruimtestation bewoonbaar was.

Expeditie 1

Soyuz-T 5 bemanning
Soyuz-T 5 bemanning

Foto v.l.n.r.: Anatoli Berezovoy en Valentin Lebedev.

De eerste langdurige expeditie EO 1 begon een maand na de lancering van het ruimtestation door twee kosmonauten die met hun ruimtevaartuig Soyuz-T 5 op 14 mei 1982 een geslaagde koppeling maakte met het station.

 

Enkele dagen na aankomst op 17 mei lanceerden ze de eerste satelliet vanuit een bemand ruimtevaartuig, de amateur communicatiesatelliet Iskra 2. De Sovjets deden dit om de Amerikanen een stap voor te zijn omdat zij tijdens een Space Shuttle missie, later dat jaar, dit ook van plan waren. Op 18 november lanceerden ze de Iskra 3 die was meegekomen met de Progress 16.

 

Tijdens deze expeditie werden er twee bemande bezoeken gebracht en waren er vier vrachtvluchten om het station te bevoorraden. 

 

De bemanning landden met de Soyuz-T 7 op 10 december 1982 in Kazachstan.

Soyuz-T 6 was het eerste bezoekende (EP 1) ruimtevaartuig tijdens expeditie EO 1 en was de tiende vlucht uit het Intercosmos programma. Omdat er problemen waren met de automatische koppelingsprocedure werd de koppeling handmatig uitgevoerd.

Soyuz-T 6 embleem
Soyuz-T 6 embleem
Soyuz-T 6 embleem
Soyuz-T 6 embleem

 

Tijdens dit bezoek van achtdagen voerden de kosmonauten medische experimenten uit.

 

De bemanning van de keerde terug naar aarde met de Soyuz-T 6 op 2 juli 1982.

 

Foto v.l.n.r.: Aleksandr Ivanchenkov, Jean-Loup Chrétien en Vladimir Dzhanibekov.

 

Soyuz-T 6 bemanning
Soyuz-T 6 bemanning

Het tweede bemande bezoek (EP 2) tijdens expeditie EO 1 was met Soyuz-T 7 die gelanceerd werd vanaf Baikonur Cosmodrome op 19 augustus 1982.

 

Tijdens dit bezoek werden door de kosmonauten veel wetenschappelijke experimenten uitgevoerd en oefende ze noodprocedures voor het geval de druk weg viel. Na 19 jaar was Svetlana Savitskaya de tweede vrouw in de ruimte en de eerste die een ruimtestation bezocht.

 

De bemanning van de keerde terug naar aarde met de Soyuz-T 5 op 27 augustus 1982.

 

Foto v.l.n.r.: Svetlana  Savitskaya, Leonid Popov en Aleksandr Serebrov.

Soyuz-T 7 bemanning
Soyuz-T 7 bemanning

Onbemand

Het ruimtestation Salyut 7 was onbemand van 11 december 1982 tot 27 juni 1983.

Eind april 1983 werden drie kosmonauten gelanceerd met de Soyuz-T 8, echter mislukte de koppeling met het ruimtestation. Er was een antenne afgescheurd waardoor een visuele koppeling werd ondernomen echter ook deze mislukte waarna deze missie werd afgebroken.

 

De bemanning keerde enkele dagen later weer terug op aarde.

 

Foto v.l.n.r.: Aleksandr Serebrov, Vladimir Titov en Gennady Strekalov.

 

Soyuz-T 8 bemanning
Soyuz-T 8 bemanning

Expeditie 2

Soyuz-T 9 bemanning
Soyuz-T 9 bemanning

Foto v.l.n.r.: Vladimir Lyakhov en Aleksandr Aleksandrov.

De tweede langdurige expeditie EO 2 ging van start met de lancering van de Soyuz-T 9 op 27 juni 1983, waarna de volgende dag een geslaagde koppeling werd gemaakt met het ruimtestation en het station werd gereactiveerd.

Soyuz-T 9 embleem
Soyuz-T 9 embleem

 

De kosmonauten konden direct aan het werk door de Kosmos 1443 leeg te halen die sinds 4 maart aan het station gekoppeld was, waarna deze weer beladen kon worden voor de terugreis.

Een maand na aankomst werd het ruimtevaartuig geraakt door waarschijnlijk een meteoriet. De schade bleef beperkt tot een deuk van 4 millimeter.

 

Tijdens deze expeditie werden geen bemande bezoeken gebracht en waren er naast de Kosmos 1443 nog twee vrachtvluchten om het station te bevoorraden. 

De bemanning landden met de Soyuz-T 9 op 23 november 1983 in Kazachstan.

Onbemand

Het ruimtestation Salyut 7 was onbemand van 24 november 1983 tot 9 februari 1984.

Expeditie 3

Soyuz-T 10 bemanning
Soyuz-T 10 bemanning

Foto v.l.n.r.: Oleg Atkov, Leonid Kizim en Vladimir Solovyov.

De derde langdurige expeditie EO 3 naar het ruimtestation begon met de lancering van de Soyuz-T 10 op 8 februari 1984, waarna de volgende dag een geslaagde koppeling werd gemaakt met het ruimtestation en het station werd gereactiveerd.

 

Aan boord van het ruimtestation voerde de kosmonauten wetenschappelijke-, technische-, medische- en biologische experimenten uit. De nodige onderhoudswerkzaamheden werden verricht en twee extra zonnepanelen werden geïnstalleerd.

 

Tijdens deze expeditie werden twee bemande bezoeken gebracht en waren er vijf vrachtvluchten om het station te bevoorraden. 

De bemanning landden met de Soyuz-T 11 op 2 oktober 1984 in Kazachstan.

Soyuz-T 11 was het eerste bezoekende (EP 3) ruimtevaartuig tijdens expeditie EO 3 en was de elfde vlucht uit het Intercosmos programma.

Soyuz-T 11 embleem
Soyuz-T 11 embleem

 

Het was Rakesh Sharma die de geschiedenisboeken in ging als eerste kosmonaut van India. Hij observeerde voornamelijk India vanuit de ruimte maar deed ook onderzoek en technische experimenten.

 

Tijdens dit bezoek van achtdagen voerden de kosmonauten medische experimenten uit.

De bemanning van de keerde na bijna achtdagen terug naar aarde met de Soyuz-T 10 op 11 april 1984.

Soyuz-T 11 bemanning
Soyuz-T 11 bemanning

Foto v.l.n.r.: Rakesh Sharma, Yury Malyshev en Gennady Strekalov.

Met de lancering van de Soyuz-T 12 vanaf Baikonur Cosmodrome begon het tweede bezoek (EP 4) aan het ruimtestation Salyut 7 tijdens expeditie EO 3.

 

De Amerikanen maakte in november 1983 bekend dat zij de eerste ruimtewandeling zouden maken die een vrouw zou gaan uitvoeren. De Sovjets dachten daar anders over en voegde kosmonaut Svetlana Savitskaya toe aan de bemanning van deze missie. Zij maakt daarop de eerste vrouwelijk ruimtewandeling en zo troefde de Sovjets de Amerikanen weer af in de ruimterace tussen deze landen.

 

Tijdens deze missie voerden de kosmonauten verscheidende experimenten op technisch vlak uit.

 

De bemanning van de keerde na twaalfdagen terug naar aarde met de Soyuz-T 12 op 29 juli 1984.

Soyuz-T 12
Soyuz-T 12

Foto v.l.n.r.: Igor Volk, Svetlana Savitskaya en Vladimir  Dzhanibekov.

Onbemand

Het ruimtestation Salyut 7 was onbemand van 2 oktober 1984 tot 8 juni 1985.

Expeditie 4

Soyuz-T 13 bemanning
Soyuz-T 13 bemanning

Foto v.l.n.r.: Viktor Savinykh en Vladimir Dzhanibekov.

De vierde langdurige expeditie EO 4 startte met de lancering van de Soyuz-T 13 naar het ruimtestation op 6 juni 1985, waarna na twee dagen een geslaagde koppeling werd gemaakt met het ruimtestation en het station werd gereactiveerd.

 

Hun belangrijkste taken waren onderzoek op het gebied van materiaalwetenschap, aardobservatie en experimenten op het gebied van de geneeskunde. Ze voerden ook reparatiewerkzaamheden uit aan het ruimtestation en brachten nieuwe apparatuur aan.

Tijdens deze expeditie werden geen bemande bezoeken gebracht maar werd een kosmonaut afgelost door de volgende expeditie en waren er twee vrachtvluchten om het station te bevoorraden. 

 

De kosmonauten Vladimir Dzhanibekov (EO 4) en Georgi Grechko (EO 5) landden met de Soyuz-T 13 op 26 september 1985 in Kazachstan.

Expeditie 5

Soyuz-T 14 bemanning
Soyuz-T 14 bemanning

Foto v.l.n.r.: Alexander Volkov, Vladimir Vasyutin en Georgi Grechko.

De vijfde expeditie EO 5 koppelde met de Soyuz-T 14 aan het ruimtestation op 18 september 1985. Dit was de eerste keer dat een ruimtestation onbemand was tussen twee expedities.

 

De belangrijkste taak van de bemanning was om te werken aan experimenten en onderhoudstaken in het ruimtestation. Ze voerden ook observaties van de aarde uit en deden onderzoek naar de effecten van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. Daarnaast was de missie bedoeld om de betrouwbaarheid van het Soyuz-T ruimtevaartuig te testen en de procedures voor het koppelen van ruimtevaartuigen te verfijnen.

 

Tijdens deze expeditie werden geen bemande bezoeken gebracht en was er een vrachtvlucht om het station te bevoorraden. 

 

De kosmonauten Alexander Volkov (EO 5), Vladimir Vasyutin (EO 5) en Viktor Savinykh (EO 4) landden met de Soyuz-T 14 op 21 november 1985 in Kazachstan.

Onbemand

Het ruimtestation Salyut 7 was onbemand van 22 november 1985 tot 15 maart 1986.

Expeditie 6

Soyuz-T 15 bemanning
Soyuz-T 15 bemanning

Foto v.l.n.r.: Leonid Kizim en Vladimir Solovyov.

De zesde en laatste langdurige expeditie EO 6 naar Salyut 7 startte met de lancering van de Soyuz-T 15 op 13 maart 1985. Het ruimtevaartuig bracht eerste een bezoek aan het ruimtestation MIR en pas op 5 mei koppelde de Soyuz-T 15 aan Salyut 7 waarna het station werd gereactiveerd.

 

Het belangrijkste doel van de missie was het uitvoeren van experimenten en het testen van apparatuur in het ruimtestation. De bemanning verliet het station op 25 juni waarna het weer aan de MIR koppelde.

 

Tijdens deze expeditie werden er geen bemande bezoeken gebracht en waren er geen vrachtvluchten om het station te bevoorraden. 

De bemanning landden met de Soyuz-T 15 op 16 juli 1986 in Kazachstan.

Retour

Salyut 7
Salyut 7

Op 27 september 1985 werd de Kosmos 1686 gelanceerd en koppelde enkele dagen later aan het station. In het eerste halve jaar van 1986 werd het ruimtestation in een hogere baan gebracht om het station in 1994 terug naar aarde te sturen.

 

Door onverwachte hoge zonneactiviteit was er een versneld verval opgetreden, waardoor het ruimtestation uiteindelijk ongecontroleerd op 7 februari 1991 terugkeerde en grotendeels verbrande in de atmosfeer.

 

Enkel brokstukken van het station belanden in Argentinië.

Specificaties

Salyut 7
Salyut 7

1 Kosmos terugkeermodule

2 Voortstuwingssysteem mondstuk

3 Brandstoftanks

4 Zonnepanelen

5 Koppel naar derde trap Proton-K raket

6 Luchtsluis

7 Bestuurbaar zonnepanelen

8 Extra zonnepaneel

9 Soyuz-T bemande capsule

10 Salyut voortstuwingssysteem

11 EVA handrails

12 Afdekking van de röntgendetectieapparatuur

13 Werkcompartiment Salyut

14 Sluis

15 Koppelingsadapter

16 Bestuurbare zonnepanelen

17 Werk compartiment Kosmos module

Specificaties:

Lengte ; 16,00 meter

Doorsnede; 4,15 meter

Bewoonbaar volume; 90 kubieke meter

Aantal zonnepanelen; 3 stuks

Gewicht bij lancering; 19.824 kilogram

Ruimtevaartuigen

datumUTCcospar nrtype ladingladingvluchtraket versielanceerbasiskoppelenloskoppelenpoortduurdatum landinglandingsbasisafdelingorganisatieruimtestationgekoppeld aan
test
19-4-198219:45:001982-033ARuimtestation moduleSalyut 7; DOS 6Sovjet-Unie16Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/40Sovjet-Unie7-2-1991ArgentiniëMOM1
13-5-198209:58:051982-042ABemandSoyuz-T 5Sovjet-Unie276Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie14-5-198227-8-1982Forward105 dagen 0 uur 7 min 0 sec27-8-1982Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
23-5-198205:58:491982-047AVrachtvluchtProgress 13Sovjet-Unie279Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie25-5-19824-6-1982Aft9 dagen 22 uur 34 min 24 sec6-6-1982MOM0Salyut 7
24-6-198216:29:481982-063ABemandSoyuz-T 6Sovjet-Unie287Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie25-6-19822-7-1982Forward6 dagen 17 uur 17 min 0 sec2-7-1982Kostanay regioMOM0Salyut 7
10-7-198209:57:441982-070AVrachtvluchtProgress 14Sovjet-Unie290Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie12-7-198210-8-1982Aft29 dagen 10 uur 30 min 0 sec13-8-1982MOM0Salyut 7
19-8-198217:11:521982-080ABemandSoyuz-T 7Sovjet-Unie295Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie20-8-198229-8-1982Aft8 dagen 20 uur 15 min 0 sec10-12-1982Kostanay regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
19-8-198217:11:521982-080ABemandSoyuz-T 7Sovjet-Unie295Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie29-8-198210-12-1982Forward103 dagen 0 uur 38 min 0 sec10-12-1982Kostanay regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
18-9-198204:58:541982-094AVrachtvluchtProgress 15Sovjet-Unie301Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie20-9-198214-10-1982Aft24 dagen 7 uur 34 min 0 sec16-10-1982MOM0Salyut 7
31-10-198211:20:361982-107AVrachtvluchtProgress 16Sovjet-Unie304Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie2-11-198213-12-1982Aft41 dagen 2 uur 10 min 0 sec14-12-1982MOM0Salyut 7
2-3-198309:37:081983-013/R1RetourcapsuleVA 11Sovjet-Unie17Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie10-3-198314-8-1983Aft157 dagen 4 uur 44 min 0 sec23-8-1983Steppe van KazachstanMOM0Salyut 7
2-3-198309:37:081983-013/R2VrachtvluchtFGB 3Sovjet-Unie17Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie10-3-198314-8-1983Aft157 dagen 4 uur 44 min 0 sec19-9-1983Stille OceaanMOM0Salyut 7
2-3-198309:37:081983-013ATestvluchtTKS 3; Kosmos 1443Sovjet-Unie17Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie10-3-198314-8-1983Aft157 dagen 4 uur 44 min 0 sec19-9-1983Stille OceaanMOM0Salyut 7
20-4-198313:10:541983-035ABemandSoyuz-T 8Sovjet-Unie317Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie22-4-1983Kostanay regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
27-6-198309:12:001983-062ABemandSoyuz-T 9Sovjet-Unie327Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie16-8-198323-11-1983Forward99 dagen 1 uur 55 min 0 sec23-11-1983Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
27-6-198309:12:001983-062ABemandSoyuz-T 9Sovjet-Unie327Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie28-6-198316-8-1983Aft49 dagen 3 uur 39 min 0 sec23-11-1983Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
17-8-198312:08:231983-085AVrachtvluchtProgress 17Sovjet-Unie336Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie19-8-198317-9-1983Aft28 dagen 21 uur 57 min 0 sec17-9-1983MOM0Salyut 7
20-10-198309:59:051983-106AVrachtvluchtProgress 18Sovjet-Unie345Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie22-10-198313-11-1983Aft21 dagen 15 uur 34 min 0 sec16-11-1983MOM0Salyut 7
8-2-198412:07:261984-014ABemandSoyuz-T 10Sovjet-Unie354Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie9-2-198411-4-1984Forward61 dagen 19 uur 17 min 0 sec11-4-1984Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
21-2-198406:46:051984-018AVrachtvluchtProgress 19Sovjet-Unie356Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie23-2-198431-3-1984Aft37 dagen 1 uur 19 min 0 sec1-4-1984MOM0Salyut 7
3-4-198413:08:001984-032ABemandSoyuz-T 11Sovjet-Unie360Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie13-4-19842-10-1984Forward171 dagen 20 uur 48 min 0 sec2-10-1984Kostanay regioMOM0Salyut 7
3-4-198413:08:001984-032ABemandSoyuz-T 11Sovjet-Unie360Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie4-4-198413-4-1984Aft8 dagen 19 uur 55 min 49 sec2-10-1984Kostanay regioMOM0Salyut 7
15-4-198408:12:531984-038AVrachtvluchtProgress 20Sovjet-Unie5Soyuz-U2Baikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie17-4-19846-5-1984Aft19 dagen 8 uur 24 min 0 sec7-5-1984MOM0Salyut 7
7-5-198422:47:151984-042AVrachtvluchtProgress 21Sovjet-Unie363Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie10-5-198426-5-1984Aft16 dagen 9 uur 31 min 0 sec26-5-1984MOM0Salyut 7
28-5-198414:12:521984-051AVrachtvluchtProgress 22Sovjet-Unie368Soyuz-UBaikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie30-5-198415-7-1984Aft45 dagen 21 uur 49 min 0 sec15-7-1984MOM0Salyut 7
17-7-198417:40:541984-073ABemandSoyuz-T 12Sovjet-Unie6Soyuz-U2Baikonur Cosmodrome Site 31/6Sovjet-Unie18-7-198429-7-1984Aft10 dagen 14 uur 21 min 25 sec29-7-1984Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
14-8-198406:28:151984-086AVrachtvluchtProgress 23Sovjet-Unie381Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie16-8-198426-8-1984Aft10 dagen 8 uur 2 min 0 sec28-8-1984MOM0Salyut 7
6-6-198506:39:521985-043ABemandSoyuz-T 13Sovjet-Unie7Soyuz-U2Baikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie8-6-198525-9-1985Forward108 dagen 19 uur 8 min 0 sec26-9-1985Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
21-6-198500:39:411985-051AVrachtvluchtProgress 24Sovjet-Unie407Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie23-6-198515-7-1985Aft22 dagen 9 uur 34 min 0 sec15-7-1985MOM0Salyut 7
19-7-198513:05:001985-062AVrachtvluchtKosmos 1669Sovjet-Unie413Soyuz-UBaikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie21-7-198528-8-1985Aft38 dagen 6 uur 45 min 0 sec30-8-1985Stille OceaanMOM0Salyut 7
17-9-198512:38:521985-081ABemandSoyuz-T 14Sovjet-Unie8Soyuz-U2Baikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie18-9-198521-11-1985Aft63 dagen 17 uur 1 min 0 sec21-11-1985Ulytau regioRoscosmos; MOM0Salyut 7
27-9-198508:41:421985-086/R1RetourcapsuleVA 12Sovjet-Unie18Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie2-10-1985Aft1953 dagen 19 uur 24 min 0 sec7-2-1991ArgentiniëMOM0Salyut 7
27-9-198508:41:421985-086/R2VrachtvluchtFGB 4Sovjet-Unie18Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie2-10-1985Aft1953 dagen 16 uur 40 min 0 sec7-2-1991ArgentiniëMOM0Salyut 7
27-9-198508:41:421985-086ATestvluchtTKS 4; Kosmos 1686Sovjet-Unie18Proton-KBaikonur Cosmodrome LC-200/39Sovjet-Unie2-10-1985Aft1953 dagen 16 uur 40 min 0 sec7-2-1991ArgentiniëMOM0Salyut 7
13-3-198612:33:091986-022ABemandSoyuz-T 15Sovjet-Unie9Soyuz-U2Baikonur Cosmodrome LC-1/5Sovjet-Unie5-5-198625-6-1986Forward50 dagen 22 uur 1 min 0 sec16-7-1986Kostanay regioRoscosmos; MOM0Salyut 7

Bemanningen

expeditiedatumUTClading lanceringbemanninggeboren instatusgeborenoverledenorganisatievluchtdatum landingUTC landinglading landingprogrammaduur
EO 113-5-198209:58:05Soyuz-T 5Anatoli BerezovoySovjet-UnieSovjet-Uniepensioen11-4-194220-9-2014MOMSalyut 7 - EO 110-12-198219:02:36Soyuz-T 7CSP211 dagen 9 uur 4 min 31 sec
EO 113-5-198209:58:05Soyuz-T 5Valentin LebedevSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen14-4-1942MOMSalyut 7 - EO 110-12-198219:02:36Soyuz-T 7CSP211 dagen 9 uur 4 min 31 sec
EP 124-6-198216:29:48Soyuz-T 6Aleksandr IvanchenkovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen28-9-1940MOMSalyut 7 - EP 12-7-198214:20:40Soyuz-T 6Intercosmos7 dagen 21 uur 50 min 52 sec
EP 124-6-198216:29:48Soyuz-T 6Jean-Loup ChrétienFrankrijkFrankrijkpensioen20-8-1938CNESSalyut 7 - EP 12-7-198214:20:40Soyuz-T 6Intercosmos7 dagen 21 uur 50 min 52 sec
EP 124-6-198216:29:48Soyuz-T 6Vladimir DzhanibekovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen13-5-1942MOMSalyut 7 - EP 12-7-198214:20:40Soyuz-T 6Intercosmos7 dagen 21 uur 50 min 52 sec
EP 219-8-198217:11:52Soyuz-T 7Aleksandr SerebrovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen15-2-194412-11-2013Roscosmos; MOMSalyut 7 - EP 227-8-198215:04:16Soyuz-T 5CSP7 dagen 21 uur 52 min 24 sec
EP 219-8-198217:11:52Soyuz-T 7Leonid PopovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen31-8-1945MOMSalyut 7 - EP 227-8-198215:04:16Soyuz-T 5CSP7 dagen 21 uur 52 min 24 sec
EP 219-8-198217:11:52Soyuz-T 7Svetlana SavitskayaSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen8-8-1948MOMSalyut 7 - EP 227-8-198215:04:16Soyuz-T 5CSP7 dagen 21 uur 52 min 24 sec
EO 220-4-198313:10:54Soyuz-T 8Aleksandr SerebrovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen15-2-194412-11-2013Roscosmos; MOMSalyut 7 - EO 222-4-198313:28:42Soyuz-T 8CSP2 dagen 0 uur 17 min 48 sec
EO 220-4-198313:10:54Soyuz-T 8Gennady StrekalovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen26-10-194025-12-2004Roscosmos; MOMSalyut 7 - EO 222-4-198313:28:42Soyuz-T 8CSP2 dagen 0 uur 17 min 48 sec
EO 220-4-198313:10:54Soyuz-T 8Vladimir TitovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen1-1-1947Roscosmos; MOMSalyut 7 - EO 222-4-198313:28:42Soyuz-T 8CSP2 dagen 0 uur 17 min 48 sec
EO 227-6-198309:12:00Soyuz-T 9Aleksandr AleksandrovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen20-2-1943MOMSalyut 7 - EO 223-11-198319:58:00Soyuz-T 9CSP149 dagen 10 uur 46 min 0 sec
EO 227-6-198309:12:00Soyuz-T 9Vladimir LyakhovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen20-7-194116-4-2018MOMSalyut 7 - EO 223-11-198319:58:00Soyuz-T 9CSP149 dagen 10 uur 46 min 0 sec
EO 38-2-198412:07:26Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen5-8-194114-6-2010MOMSalyut 7 - EO 32-10-198410:57:00Soyuz-T 11CSP236 dagen 22 uur 49 min 34 sec
EO 38-2-198412:07:26Soyuz-T 10Oleg AtkovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen9-5-1949MOMSalyut 7 - EO 32-10-198410:57:00Soyuz-T 11CSP236 dagen 22 uur 49 min 34 sec
EO 38-2-198412:07:26Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen11-11-1946MOMSalyut 7 - EO 32-10-198410:57:00Soyuz-T 11CSP236 dagen 22 uur 49 min 34 sec
EP 33-4-198413:08:00Soyuz-T 11Gennady StrekalovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen26-10-194025-12-2004Roscosmos; MOMSalyut 7 - EP 311-4-198410:48:48Soyuz-T 10Intercosmos7 dagen 21 uur 40 min 48 sec
EP 33-4-198413:08:00Soyuz-T 11Rakesh SharmaIndiaIndiapensioen13-1-1949MOMSalyut 7 - EP 311-4-198410:48:48Soyuz-T 10Intercosmos7 dagen 21 uur 40 min 48 sec
EP 33-4-198413:08:00Soyuz-T 11Yury MalyshevSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen27-8-19418-11-1999MOMSalyut 7 - EP 311-4-198410:48:48Soyuz-T 10Intercosmos7 dagen 21 uur 40 min 48 sec
EP 417-7-198417:40:54Soyuz-T 12Igor VolkSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen12-4-19373-1-2017MOMSalyut 7 - EP 429-7-198412:55:30Soyuz-T 12CSP11 dagen 19 uur 14 min 36 sec
EP 417-7-198417:40:54Soyuz-T 12Svetlana SavitskayaSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen8-8-1948MOMSalyut 7 - EP 429-7-198412:55:30Soyuz-T 12CSP11 dagen 19 uur 14 min 36 sec
EP 417-7-198417:40:54Soyuz-T 12Vladimir DzhanibekovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen13-5-1942MOMSalyut 7 - EP 429-7-198412:55:30Soyuz-T 12CSP11 dagen 19 uur 14 min 36 sec
EO 46-6-198506:39:52Soyuz-T 13Viktor SavinykhSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen7-3-1940MOMSalyut 7 - EO 421-11-198510:31:00Soyuz-T 14CSP168 dagen 3 uur 51 min 8 sec
EO 46-6-198506:39:52Soyuz-T 13Vladimir DzhanibekovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen13-5-1942MOMSalyut 7 - EO 426-9-198509:51:58Soyuz-T 13CSP112 dagen 3 uur 12 min 6 sec
EO 56-6-198506:39:52Soyuz-T 13Viktor SavinykhSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen7-3-1940MOMSalyut 7 - EO 521-11-198510:31:00Soyuz-T 14CSP168 dagen 3 uur 51 min 8 sec
EO 517-9-198512:38:52Soyuz-T 14Alexander VolkovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen27-5-1948MOMSalyut 7 - EO 521-11-198510:31:00Soyuz-T 14CSP64 dagen 21 uur 52 min 8 sec
EO 517-9-198512:38:52Soyuz-T 14Georgi GrechkoSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen25-5-19318-4-2017MOMSalyut 7 - EO 526-9-198509:51:58Soyuz-T 13CSP8 dagen 21 uur 13 min 6 sec
EO 517-9-198512:38:52Soyuz-T 14Vladimir VasyutinSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen8-3-195219-7-2002MOMSalyut 7 - EO 521-11-198510:31:00Soyuz-T 14CSP64 dagen 21 uur 52 min 8 sec
EO 613-3-198612:33:09Soyuz-T 15Leonid KizimSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen5-8-194114-6-2010MOMSalyut 7 - EO 616-7-198612:34:05Soyuz-T 15CSP125 dagen 0 uur 0 min 56 sec
EO 613-3-198612:33:09Soyuz-T 15Vladimir SolovyovSovjet-UnieSovjet-Uniepensioen11-11-1946MOMSalyut 7 - EO 616-7-198612:34:05Soyuz-T 15CSP125 dagen 0 uur 0 min 56 sec

Wandelingen

expeditiedatumlading lanceringbemanningtype wandelingvluchtbegineindeduur
EO 113-5-1982Soyuz-T 5Anatoli BerezovoySovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 130-7-198202:39:0030-7-198205:12:002 uur 33 min
EO 113-5-1982Soyuz-T 5Valentin LebedevSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 130-7-198202:39:0030-7-198205:12:002 uur 33 min
EO 227-6-1983Soyuz-T 9Aleksandr AleksandrovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 21-11-198304:47:001-11-198307:36:002 uur 49 min
EO 227-6-1983Soyuz-T 9Vladimir LyakhovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 21-11-198304:47:001-11-198307:36:002 uur 49 min
EO 227-6-1983Soyuz-T 9Aleksandr AleksandrovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 23-11-198303:47:003-11-198306:42:002 uur 55 min
EO 227-6-1983Soyuz-T 9Vladimir LyakhovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 23-11-198303:47:003-11-198306:42:002 uur 55 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 323-4-198404:31:0023-4-198408:46:004 uur 15 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 323-4-198404:31:0023-4-198408:46:004 uur 15 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 326-4-198402:40:0026-4-198407:40:005 uur 0 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 326-4-198402:40:0026-4-198407:40:005 uur 0 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 329-4-198401:35:0029-4-198404:20:002 uur 45 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 329-4-198401:35:0029-4-198404:20:002 uur 45 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 33-5-198423:15:004-5-198402:00:002 uur 45 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 33-5-198423:15:004-5-198402:00:002 uur 45 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 318-5-198417:52:0018-5-198420:57:003 uur 5 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 318-5-198417:52:0018-5-198420:57:003 uur 5 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 38-8-198408:46:008-8-198413:46:005 uur 0 min
EO 38-2-1984Soyuz-T 10Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 38-8-198408:46:008-8-198413:46:005 uur 0 min
EP 417-7-1984Soyuz-T 12Svetlana SavitskayaSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EP 425-7-198414:55:0025-7-198418:29:003 uur 34 min
EP 417-7-1984Soyuz-T 12Vladimir DzhanibekovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EP 425-7-198414:55:0025-7-198418:29:003 uur 34 min
EO 46-6-1985Soyuz-T 13Viktor SavinykhSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 42-8-198507:15:002-8-198512:15:005 uur 0 min
EO 46-6-1985Soyuz-T 13Vladimir DzhanibekovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 42-8-198507:15:002-8-198512:15:005 uur 0 min
EO 613-3-1986Soyuz-T 15Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 628-5-198605:43:0028-5-198609:33:003 uur 50 min
EO 613-3-1986Soyuz-T 15Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 628-5-198605:43:0028-5-198609:33:003 uur 50 min
EO 613-3-1986Soyuz-T 15Leonid KizimSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 631-5-198604:57:0031-5-198609:57:005 uur 0 min
EO 613-3-1986Soyuz-T 15Vladimir SolovyovSovjet-UnieRuimtewandelingSalyut 7 - EO 631-5-198604:57:0031-5-198609:57:005 uur 0 min