Preseverance en Ingenuity

Perseverance

Op 30 juli om 11:50 UTC lanceerde de NASA de Perseverance vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.

 

De Perseverance is een Marsrover die onderzoek gaat doen op onze buurplaneet Mars. Aan boord van de missie zijn totaal zeven instrumenten, 23 camera’s, twee microfoons en de helikopter Ingenuity, deze Ingenuity zal locaties verkennen op de rode planeet.

 

De multi-mission radioisotope thermoelectric generator (MMRTG) voorziet de rover van elektriciteit en heeft een levensduur van veertien jaar. Door gebruik te maken van een generator in plaats van zonnepanelen is de rover veel flexibeler om in te zetten bij nacht, stofstormen, winterseizoen en het bedienen van instrumenten.

 

Perseverance lancering
Perseverance lancerning
Perseverance

De doelstellingen van deze missie zijn:

  • Het verkennen geologische landingsplaatsen;
  • Het beoordelen van oude bewoonbaarheid;
  • Het zoeken naar voormalig leven;
  • Het verzamelen van bodemmonsters zodat deze in latere missies naar aarde kunnen worden gebracht;
  • Het testen van technologie voor toekomstige robot- en menselijke onderzoeken.
Perseverance in NASA cleanroom

De belangrijkste instrumenten voor deze missie zijn:

Perseverance Instrumenten
  • Mastcam-Z, camerasysteem te gebruiken bij mineralogie van het Marsoppervlak;
  • SuperCam, te gebruiken bij chemische samenstellingsanalyse en mineralogie op afstand;
  • Planatary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL), instrument te gebruiken bij het in kaart brengen van grondstoffen;
  • Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC), een spectrometer & UV-laser te gebruiken bij het in kaart brengen van organische verbindingen;
  • The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), een technologie te gebruiken bij het produceren van zuurstof uit Mars atmosferische kooldioxide;
  • Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), sensoren te gebruiken bij metingen van temperatuur, windsnelheid, windrichting, druk, relatieve vochtigheid, stofgrootte en stofvormen.
  • The Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment (RIMFAX), grond-penetrerende radar te gebruiken bij onderzoek van geologische structuur van de ondergrond.
Ingenuity helikopter

De Mars helikopter Ingenuity is experimenteel en staat geheel los van de wetenschappelijke rover missie. De resultaten van het experiment worden gebruikt bij het nemen van beslissingen met betrekking tot het overwegen van kleine helikopters voor toekomstige Mars-missies, waar ze kunnen ondersteunen als robotscouts bij het verkennen van het terrein, of als zelfstandig wetenschappelijk vliegtuig met instrumenten.


Het gebruik de Ingenuity geven de wetenschappers meer mogelijkheden in het verkennen van het oppervlak en zeker in gebieden waar het te steil of te glad is voor de rover Preverance.

De doelstellingen van de Ingenuity zijn:

  • Het aantonen dat er kan worden gevlogen in de dunne atmosfeer van Mars;
  • Het testen van geminiaturiseerde vliegtuigtechnologie;
  • Het zelfstandig opereren door gebruik te maken van zonnepanelen om zo de batterijen op te laden ten behoeve van de verwarming die noodzakelijk is bij koude Marsnachten.
Perseverance
Perseverance

Het ruimtevaartuig legde miljoenen kilometers af om bij Mars aan te komen om zich uiteindelijk te scheiden en de Perseverance in zijn capsule met hitteschild richting het oppervlak van Mars te sturen. Zodra het ruimtevaartuig de atmosfeer in ging begon het af te remmen waarna na vier minuten de parachute openging om nog meer snelheid te verliezen en om uiteindelijk het hitteschild te ontkoppelen.

 

De Perseverance begon direct foto’s te maken van het landingsgebied en vergeleek deze met de afbeeldingen in de landingscomputer. Hiermee kon bekeken worden of de locatie veilig was om te landden of er gecorrigeerd moest worden.

 

Perseverance afdaling

De Perseverance was gemonteerd aan een landingsvaartuig, dit vaartuig werd ontkoppeld van de capsule met daaraan de parachute. Het landingsvaartuig remde verder af met de aanwezige motoren en liet de Perseverance aan een lier afdalen en zette deze op het oppervlak van Mars waarna de kabels van de rover ontkoppeld werden. Het landingsvaartuig vloog verder om verderop op Mars neer te storten.

Het verloop van binnenkomst in de atmosfeer, de afdaling en de landing op het oppervlak is volledig geautomatiseerd en duurde 6 minuten en 50 seconden, welke bij NASA als de “seven minutes of terror” werd genoemd.

 

Eerste foto Perseverance
JPL NASA

De Perseverance landde op 18 februari 2021 om 20:55 UTC op de planeet Mars in de Jezero krater en stuurde zijn eerste foto naar aarde die elf minuten en 22 seconden later aankwam in het Jet Propulsion Laboratory van NASA in California.