Preseverance en Ingenuity

Perseverance

Op 30 juli om 11:50 UTC lanceerde de NASA de Perseverance vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.

 

De Perseverance is een Marsrover die onderzoek gaat doen op onze buurplaneet Mars. Aan boord van de missie zijn totaal zeven instrumenten, 23 camera’s, twee microfoons en de helikopter Ingenuity, deze Ingenuity zal locaties verkennen op de rode planeet.

 

De multi-mission radioisotope thermoelectric generator (MMRTG) voorziet de rover van elektriciteit en heeft een levensduur van veertien jaar. Door gebruik te maken van een generator in plaats van zonnepanelen is de rover veel flexibeler om in te zetten bij nacht, stofstormen, winterseizoen en het bedienen van instrumenten.

 

Perseverance lancering
Perseverance lancerning
Perseverance

De doelstellingen van deze missie zijn:

 • Het verkennen geologische landingsplaatsen;
 • Het beoordelen van oude bewoonbaarheid;
 • Het zoeken naar voormalig leven;
 • Het verzamelen van bodemmonsters zodat deze in latere missies naar aarde kunnen worden gebracht;
 • Het testen van technologie voor toekomstige robot- en menselijke onderzoeken.
Perseverance in NASA cleanroom

De belangrijkste instrumenten voor deze missie zijn:

Perseverance Instrumenten
 • Mastcam-Z, camerasysteem te gebruiken bij mineralogie van het Marsoppervlak;
 • SuperCam, te gebruiken bij chemische samenstellingsanalyse en mineralogie op afstand;
 • Planatary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL), instrument te gebruiken bij het in kaart brengen van grondstoffen;
 • Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC), een spectrometer & UV-laser te gebruiken bij het in kaart brengen van organische verbindingen;
 • The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), een technologie te gebruiken bij het produceren van zuurstof uit Mars atmosferische kooldioxide;
 • Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), sensoren te gebruiken bij metingen van temperatuur, windsnelheid, windrichting, druk, relatieve vochtigheid, stofgrootte en stofvormen.
 • The Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment (RIMFAX), grond-penetrerende radar te gebruiken bij onderzoek van geologische structuur van de ondergrond.
Ingenuity helikopter

De Mars helikopter Ingenuity is experimenteel en staat geheel los van de wetenschappelijke rover missie. De resultaten van het experiment worden gebruikt bij het nemen van beslissingen met betrekking tot het overwegen van kleine helikopters voor toekomstige Mars-missies, waar ze kunnen ondersteunen als robotscouts bij het verkennen van het terrein, of als zelfstandig wetenschappelijk vliegtuig met instrumenten.


Het gebruik de Ingenuity geven de wetenschappers meer mogelijkheden in het verkennen van het oppervlak en zeker in gebieden waar het te steil of te glad is voor de rover Preverance.

De doelstellingen van de Ingenuity zijn:

 • Het aantonen dat er kan worden gevlogen in de dunne atmosfeer van Mars;
 • Het testen van geminiaturiseerde vliegtuigtechnologie;
 • Het zelfstandig opereren door gebruik te maken van zonnepanelen om zo de batterijen op te laden ten behoeve van de verwarming die noodzakelijk is bij koude Marsnachten.
Perseverance

Naar verwachting zal de Perseverance op 18 februari 2021 landen op de planeet Mars in de Jezero krater.

 

Perseverance

Daar aangekomen zal het ruimtevaartuig zich scheiden en de Perseverance zal in zijn capsule met een hitteschild richting het oppervlak van Mars gaan. Zodra het de atmosfeer in komt zal het afremmen waarna na vier minuten de parachute opengaat om nog meer snelheid te verliezen. Hierna zal het hitteschild worden ontkoppeld en worden er foto’s gemaakt die vergeleken worden met afbeeldingen van het landingsgebied in de landingscomputer. Hiermee kan bekeken worden of de locatie veilig is om te landen of er gecorrigeerd moet worden.

 

Perseverance afdaling

De Perseverance is gemonteerd aan een landingsvaartuig, dit vaartuig zal worden ontkoppeld van de capsule met daaraan de parachute. Het landingsvaartuig zal verder afremmen met de aanwezige motoren en zal de Perseverance aan een lier laten afdalen en op het oppervlak van Mars zetten. Zodra de rover op de planeet staat worden de kabels van de rover ontkoppeld en vliegt het landingsvaartuig verder.

Het verloop van binnenkomst in de atmosfeer, de afdaling en de landing op het oppervlak is volledig geautomatiseerd en duurt 6 minuten en 50 seconden