Tijdperk 2010 – 2014

2010 – Solar Dynamics Observatory

Solar Dynamics Observatory
Solar Dynamics Observatory Zon

De lancering van de ruimtesonde Solar Dynamics Observatory vindt plaats op 11 februari vanaf Cape Canaveral, met als missie de komende vijf tot tien jaar onderzoek van de invloed van de zon op de aarde. De in NASA Goddard Space Flight Center gebouwde sonde onderzoekt het hoe zonnewind en zonlicht ontstaat. Onderzoekers proberen hierop een antwoord te vinden door te onderzoeken hoe de omzetting van het magnetisch veld van de zon naar zonnewind en zonlicht in zijn werk gaat.  

 

Aan boord van de sonde bevinden zich drie wetenschappelijke onderzoek instrumenten:

  • Atmospheric Imaging Assembly (AIA)
  • Extreme Ultraviolet Variability Experiment (EVE)
  • Helioseismic and Magnetic Imager (HMI)

 

Met de AIA wordt onderzoek gedaan naar de ultraviolette en extreem ultraviolette niveaus van de zon. De EVE meet de ultraviolette straling en de HMI onderzoekt het verband tussen de processen in de zon en de magnetisme aan het oppervlak van de zon.  

 

 

 

2010 – CryoSat-2

Cryosat-2

De eerste CryoSat ging ten onder in de Noordelijke IJszee door een software fout. De ESA liet een tweede bouwen welke op 8 april werd gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De satelliet was gemonteerd op een DNEPR-1 draagraket. Deze keer ging de lancering vlekkeloos en kon de satelliet zijn werk gaan doen. Deze was ontworpen om de veranderingen in de dikte van de ijslagen te meten. De missie zou drie jaar duren maar de satelliet draait nog steeds zijn rondjes en stuurt de gemeten waarde naar de aarde.

 

Aan boord zijn twee instrumenten, de SIRAL-2 en de DORIS. De SIRAL, SAR / Interferometric Radar Altimeter, is dubbel uitgevoerd ingeval de eerst zou uitvallen. Dit instrument meet de dikte van de ijslagen op aarde van zowel op land als op zee.

 

De DORIS, Doppler Oribit and Radio Positioning Integration by Satellite, zorgt voor de plaatsbepaling van de satelliet.

Cryosat-2 lancering

2010 – X-37B

X-37B OTV-1

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal wordt gelanceerd op 22 april door een Atlas-V 501 raket vanaf Cape Canaveral en in een baan om de aarde wordt gebracht.

 

Deze eerste lancering van dit geheime type ruimtevliegtuig test ruimtevaarttechnologie voor de Amerikaanse US Air Force en heeft een omloopbaan van 410km hoogte welke veelal wordt gebruikt voor militaire spionagedoeleinden.

 

Op 3 december 2010 voerde het ruimtevliegtuig na een goede 224 dagen op Vandenberg Air Force Base de eerste Amerikaanse automatische ruimte landing uit.

 

 

X-37B OTV-1
X-37B OTV-1

2010 – Rassvet

Rassvet

De Russische module Rassvet, Mini-Research Module 1, wordt met de Space Shuttle Atlantis STS-132 naar het ISS gebracht, de lancering vindt plaats op 14 mei vanaf Kennedy Space Center.

 

De bemanning voor deze vlucht bestaat uit Kenneth Ham, Dominic A. Antonelli, Garrett Reisman, Michael T. Good, Stephen Brown en Piers Sellers.

Op de derde dag van de missie wordt de Shuttle gekoppeld aan het ISS en de dag daarop wordt de Rassvet of ook wel MRM1 genoemd geïnstalleerd

 

Het doel van de Rassvet is tweeledig, opslag van goederen en docking station. Op 28 juni koppelt de Soyuz TMA-19 als eerst aan deze module.

2010 – Akatsuki

Akatsuki lancering

De Akatsuki sonde wordt ook wel Venus Climate Orbiter (VCO) missie Planet-C genoemd en werd op 20 mei gelanceerd vanaf Tanegashima Space Center door een H-IIA 201 draagraket.

 

 

2010 – Falcon-9

Falcon-9 lancering

Op 4 juni wordt de eerste tweetraps Falcon-9 raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral, na meer dan 300 rondjes rond de aarde eindigt deze testvlucht op 27 juni. Deze missie moet duidelijkheid geven over de aerodynamica en de prestatie van deze draagraket.

 

Aan het einde van het jaar werd de capsule Dragon op een Falcon 9 geplaatst en op 8 december gelanceerd. De Dragon capsule is ontworpen om meerdere malen te worden hergebruikt.

De raket en capsule zijn ontworpen en gebouwd door SpaceX, welke onder de programmanaam Commercial Orbital Transportation Services van en voor NASA vlucht gaat uitvoeren om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden.

 

 

 

 

2011 – X-37B

X-37-B OTV-2

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal werd gelanceerd op 5 maart door een Atlas-V 501 raket vanaf Cape Canaveral en in een baan om de aarde wordt gebracht.

 

Ook tijdens deze tweede lancering van dit type ruimtevliegtuig worden testen uitgevoerd voor de Amerikaanse US Air Force, deze testen moeten meer inzicht geven in ruimtevaarttechnologie.

 

X-37B OTV-2

Hoewel er geen mededelingen worden gedaan omtrent de missie wordt ervan uitgegaan dat deze vlucht gebruikt wordt voor militaire spionagedoeleinden. Op 16 juni 2012 voerde het ruimtevliegtuig na 469 dagen op Vandenberg Air Force Base een automatische ruimte landing uit.

2011 – Laatste Shuttle vlucht

STS-135 lancering

De laatste Space Shuttle wordt gelanceerd op 8 juli. Deze STS-135 vlucht wordt door de Atlantis uitgevoerd en brengt slecht vier bemanningsleden de ruimte in. De reden om slecht vier astronauten te lanceren is omdat er bij deze laatste Shuttle missie geen reddingsmissie bestaat.

 

De vracht aan boord voor het ISS bestond uit de Multi-Purpose Logistic Module (MPLM) genaamd Raffaello en de Lightweight Mulit-Purpose Carrier (LMC).

 

De astronauten Christopher Ferguson, Douglas Hurley, Sandra Magnus en Rex Walheim brengen deze missie tot een succes en landen weer op aarde op 21 juli.

 

 

 

STS-135 bemanning
STS-135 landing

 

 

2011 – RASAT

RASAT

De RASAT is de eerste Turkse aarde observatie satelliet die op 17 augustus vanaf de militaire lanceerbasis Dombarovsky wordt gelanceerd door een Dnepr raket.

 

Deze satelliet is compleet ontworpen en gebouwd in Turkije door Tubitak Space Technologies Research Institute.

De eerste beelden van de RASAT werden in Ankara op 8 oktober ontvangen en aan het einde van 2012 was Turkije geheel in kaart gebracht. De missie om een 3D kaart van Turkije te maken was in 2013 een feit.

2011 – Tiangong-1

Tiangong-1

Het Chinese ruimtelaboratorium Tiangong-1 is door een Long March 2F/T raket op 29 september gelanceerd vanaf de lanceerbasis Jiuquan in de Gobi woestijn.

 

Dit is de eerste stap voor de Chinezen om het ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis) te ontwikkelen en te bouwen. Op 1 november werd het onbemande ruimtevaartuig Shenzhou 8 gelanceerd en koppelde een dag later aan de Tiangong 1. Daar verbleef de Shenzhou 8 een kleine maand alvorens terug te keren naar de aarde. Dit was een generale repetitie voor de bemande vlucht in 2012.

2011 – Phobos-Grunt

Phobos Grunt

De Russische ruimtesonde Phobos-Grunt werd met nog twee andere sondes op 8 november gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome door een Zenit-2SB raket.

 

De sonde was ontwikkeld om op de Marsmaan Phobos te landen en daarna een bodemmonster te nemen en dat terug te breng op aarde. Bij de lancering waren er problemen waardoor de sonde in een te lage baan om de aarde terecht kwam, hierdoor was het niet mogelijk om de sonde richting Mars te sturen. Na twee maanden stortte de Phobos-Grunt in de Stille Oceaan.

2011 – Mars Science Laboratory

Curiosity lancering

De Mars Science Laboratoy (MSL) wordt ook wel aangeduid met het Engelse woord “rover”, maar de meest gebruikte naam is Curiosity.

Dit robotvoertuig doet onderzoek op de planeet Mars, het wetenschappelijk onderzoek richt zich op vier doelstellingen:

  • was er leven mogelijk op Mars;
  • klimaat onderzoek;
  • geologisch onderzoek;
  • voorbereiden bemande missie naar deze planeet.

 

De Curiosity werd op 26 november gelanceerd vanaf Cape Canaveral met een Atlas V draagraket.

2011 – André Kuipers

Andre Kuipers raket

Voor de tweede keer gaat astronaut André Kuipers de ruimte in. hij wordt met een Soyuz raket gelanceerd op 21 december vanaf Baikonur Cosmodrome. De andere twee bemanningsleden zijn kosmonaut Oleg Kononenko en astronaut Donald Petit.

 

Na twee dagen koppelt het ruimtevaartuig aan de Mini Research Module-1 (MRM-1), ook wel Rassvet genaamd, van het ISS ruimtestation.

 

De drie bemanningsleden ontkoppelen op 1 juli 2012 van het ISS en keren na een vier uur durende vlucht veilig op aarde terug, hiermee eindigt tevens Expeditie-31.

 

Andre Kuipers
Andre Kuipers landing

 

 

2012 – Kwangmyongsong-3

Kwanmyongsong

Noord-Korea lanceert op 12 april de Kwangmyongsong-3 satelliet, wat volgens de Koreanen een weersatelliet is. Het westen denkt dat het gaat om een ballistische raket. De Unha-3 raket werd gelanceerd vanaf de lanceerbasis Sohae Satellite Launcing Station en na 90 seconden explodeert deze. Op 12 december wordt de vervangede eerste weersatelliet van Noord-Korea Kwangmyongsong-3 Unit 2 met succes gelanceerd, echter de satelliet weigerde toen deze in de omloopbaan kwam.

2012 – Shenzhou-9

Shenzhou-9 lancering

De eerste vrouwelijke taikonaut wordt met de Shenzhou-9 gelanceerd op 16 juni vanaf lanceerbasis Jiuquan. De draagraket die gebruikt wordt is een Long March 2F en op 18 juni wordt de koppeling tot stand gebracht met de Tiangong-1. Dit is de tweede koppeling met het ruimtelaboratorium, wat in september 2011 is gelanceerd, en is de eerste bemande koppeling.
 

Shenzhou-9 bemanning

De taikonauten aan boord van het ruimtestation waren Jing Haipeng (1966-….), Liu Wang (1969-….) en Liu Yang (1978-….).

Na een geslaagde ruimte missie land de Shenzhou-9 op 29 juni weer op aarde in Siziwang Banner in Inner Mongolië wat in het noorden van China ligt.

2012 – Voyager-1

Voyager-1

De in 1977 gelanceerde Voyager-1 bereikte in juni de heliopauze (grens van ons zonnestelsel) en in augustus verliet de Voyager-1, om als eerste sonde in de geschiedenis, definitief het zonnestelsel te verlaten. Dit feit werd pas op 12 september 2013 door de NASA officieel bevestigd.

2012 – Mars Science Laboratory

Curiosity landing

Na bijna een jaar land de Curiosity op 6 augustus op Mars. Op 27 september 2012 kwamen er foto’s binnen bij de NASA waaruit werd opgemaakt dat er ooit water op de planeet moet hebben gestroomd. Er was ontdekt dat kiezelstenen op een bepaalde manier waren geërodeerd dat alleen stromend water moet hebben veroorzaakt. De doelstelling ‘was er leven mogelijk op Mars’ kon in maart 2013 bevestigd worden.

Curiosity

2012 – X-37B

X-37B OTV-3

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal werd gelanceerd op 11 december door een Atlas-V 501 raket vanaf Cape Canaveral en in een baan om de aarde wordt gebracht.

 

Ook tijdens deze derde lancering en tweede van het eerst type ruimtevliegtuig worden testen uitgevoerd voor de Amerikaanse US Air Force, deze testen moeten meer inzicht geven in ruimtevaarttechnologie.

 

Over deze missie worden geen mededelingen gedaan echter wordt ervan uitgegaan dat deze vlucht gebruikt wordt voor militaire spionagedoeleinden.

 

Op 17 januari 2014 voerde het ruimtevliegtuig na bijna 675 dagen op Vandenberg Air Force Base een automatische ruimte landing uit.

 

 

2013 – Mangalyaan

Mangalyaan

India lanceert de eerste ruimtesonde naar de planeet Mars, deze lancering is op 5 november vanaf lanceerbasis Sriharikota met een PSLV-XL C25 draagraket.

Na een kleine maand rond de aarde te hebben rondgecirkeld vertrekt de sonde op 1 december richting Mars om daar op 24 september 2014 aan te komen. De missie heeft de volgende wetenschappelijke doelstellingen:

  • onderzoek van de Mars oppervlakte;
  • onderzoek naar de Mars atmosfeer, waaronder methaan en CO2
  • onderzoek naar de zonnewind en de straling en de ontsnapping van vluchtige stoffen naar de ruimte.

2013 – Chang’e-3

Change-3

Na de Amerikanen en de Russen zijn nu het de Chinezen die een ruimtesonde lanceren naar de maan en daar een landing laat uitvoeren. De lancering is op 1 december vanaf lanceerbasis Xichang Satellite Launch Centre en er wordt een Long March 3B draagraket gebruikt om de sonde te lanceren.

 

Na 37 jaar, op 14 december, land er weer een ruimtevaartuig op de Maan.

Het was de bedoeling dat een rover drie maanden over de Maan moest gaan rijden en een afstand van drie kilometer zou gaan afleggen. Helaas is de rover niet verder gekomen dan ongeveer 100 meter, dit na technische problemen.

2013 – GAIA

GAIA

De ESA lanceert op 19 december de GAIA (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) met een Soyuz draagraket vanaf Guiana Space Centre. Deze ruimtetelescoop gaat een driedimensionale kaart maken van de Melkweg. Aan boord is een camera met een resolutie van 1 gigapixel, dit om zo nauwkeurig mogelijk de kaart op te stellen.

 

De GAIA zal vijf jaar waarnemingen verrichten en alle objecten die voor de lens van de camera verschijnen vastleggen. Dit gebeurt met regelmaat om zodoende de afstand, snelheid en richting te berekenen van elk object.

Verwacht wordt dat de GAIA nieuwe exoplaneten zal ontdekken en vele andere stelsels zal waarnemen. Op 12 september 2014 ontdekt de telescoop in een ander sterrenstelsel een supernova.

GAIA supernove

 

 

2014 – Sentinel-1A

Sentinel-1A

De eerste satelliet van het Copernicus programma van de ruimtevaartorganisatie ESA werd vanaf Guiana Space Centre met een Soyuz draagraket op 3 april gelanceerd.

 

Het doel van deze satelliet is het opsporen en volgen van olielekkages, het in kaart brengen van de veranderingen van de landoppervlakken door de zee en ijs en het in kaart brengen hoe de landoppervlakken worden gebruikt.

Door het toepassen van een C-band Synthetic Aperture Radar is het mogelijk om deze waarnemingen in alle weersomstandigheden uit te voeren.

2014 – Rosetta

Rosetta

De ESA heeft op 2 maart 2004 een ruimtesonde gelanceerd richting de komeet 67P/Tjeorjoemov-Gerasimenko. Na een ruimtereis van tien jaar komt de sonde op 6 augustus in een baan om deze komeet.

Er wordt een jaar lang onderzoek verricht, waaronder de ontwikkeling van de staart(coma) van de komeet wanneer deze de zon nadert.

Rosetta Philae

Op 12 november komt de lander Philae los van de sonde om daarna een landing te maken op de komeet. De landing vindt plaats en omdat er nauwelijks een zwaartekracht aanwezig is op de komeet is het de bedoeling dat de lander zich zou verankeren in de bodem. Helaas functioneerden de drie ijsschroeven en de twee harpoenen niet zoals verwacht.

2014 – Hayabusa 2

Hayabusa 2 lancering

De Hyabusa 2 is een Japanse ruimtesonde die op 3 december vanaf Tanegashima Space Center. Het doel van deze sonde is om in 2018 op astroïde 1999 JU3 te landen en voor anderhalf jaar onderzoek uit te voeren.

 

Als laatste wordt er een bodemmonster genomen en dit weer terug op aarde te brengen, eind 2020, voor verder onderzoek.

Hayabusa 2

 

 

Laatste wijziging 14-05-2017