Tijdperk 2010 – 2014

2010

STS-130 Cupola

Er waren Amerikaanse bemande lanceringen en vier bemande vanaf Baikonur Cosmodrome. Het ISS werd voorzien van nieuwe modules en er werden nieuwe type raketten gelanceerd.

 

De NASA en Frankrijk lanceerde een sonde voor onderzoek naar de zon, Japan ging op onderzoek bij de planeet Venus en China ging naar de maan.

 

2011

STS-135 landing

Het International Space Station werd verder uitgebreid en Amerika lanceerde de drie laatste bemande space shuttles naar het ruimtestation. Vanaf Baikonur Cosmodrome werden vier bemande lanceringen uitgevoerd met als kosmonaut André Kuipers in de december.

 

Er werden sondes gelanceerd voor onderzoek in de ruimte, de planeet Jupiter, onze maan en de planneet Mars. China schoot een ruimtelaboratorium de ruimte in om daarna een onbemande capsule aan te koppelen.

2012

Shenzhou-9 bemanning

Er werden nieuwe type raketten gelanceerd door Noord-Korea en de ESA. Er werden vier bemande lanceringen vanaf Baikonur Cosmodrome uitgevoerd terwijl China de eerste vrouwelijke taikonaut de ruimte in bracht.

 

Diverse sondes werden gelanceerd voor onderzoek naar onder andere zwarte gaten, de NASA lande op de planeet Mars en de Voyager-1 verliet ons zonnestelsel.

De eerste commerciële vrachtmodule werd gelanceerd naar het International Space Station door de Amerikanen.

2013

Change-3

Er waren vijf bemande lanceringen dit jaar waarvan één Chinese en de andere werden vanaf Baikonur Cosmodrome gelanceerd.

 

In dit jaar werden meerdere sondes voor wetenschappelijke doeleinden de ruimte in geschoten, China laat een maanlander op de maan landden en India gaat op weg naar de planeet Mars. Ook dit jaar werden er nieuwe type raketten gelanceerd door de Amerikanen, Japanners en Chinezen.

2014

Hayabusa 2

Vanaf Baikonur Cosmodrome werden vier bemande vluchten uitgevoerd naar het ISS en datzelfde ruimte station ontving een nieuw type vrachtmodule.

 

Meerder sondes werden gelanceerd voor onderzoek in de ruimte, landde Philae op een komeet en Haybusa 2 landde op een astroïde.

Er werden nieuwe  type raketten gelanceerd en werden er onbemande testvluchten gemaakt.