Tijdperk 2005-2009

2005 – Deep impact

Deep Impact

Het tweede deel ‘de impactor’ werd gelanceerd vanaf de sonde en is op 4 juli ingeslagen op de komeet. Door de inslag is er materiaal van de komeet vrijgekomen die verder geanalyseerd konden worden.

De ruimtesonde Deep Impact werd op 12 januari gelanceerd door een Delta II raket vanaf Cape Canaveral. De sonde is ontworpen om de samenstelling van de komeet Tempel 1 te onderzoeken. Na een reis van zes maanden komt de sonde aan bij de komeet. De ruimte sonde bestaat uit twee delen één deel ‘de sonde’ zal fungeren voor de communicatie met de Aarde, op deze sonde zijn verder camera’s en spectrofotometers aangebracht om opnames te kunnen maken voor verder onderzoek.

 

De Deep Impact was de eerste sonde die op een komeet terecht kwam, de vorige missie waren zogenaamde fly-by missie, zoals de Giotto en de Stardust missies.

Tempel

2005 – Discovery STS-114

STS-114 bemanning

Na 29 maanden met de ramp van de Space Shuttle Columbia wordt er weer een Space Shuttle gelanceerd. Het is de Discovery welke op 26 juli wordt gelanceerd vanaf Kennedy Space Center met de astronauten Eileen Collins (1956-….), James Kelly (1964-….), Soichi Noguchi (1965-….), Stephen Robinson (1955-….), Andrew Thomas (1951-….), Wendy Lawrence (1959-….) en Charles Canarda (1952-….) aan boord.

 

STS-114 isolatie

De missie liep tweemaal vertraging op, de lancering werd uitgesteld omdat er problemen waren met brandstofsensoren in de externe tank, het tweede uitstel kwam door het slechte weer waardoor de landing een dag werd verschoven naar 9 augustus.

 

Tijdens de lancering van de Space Shuttle bleek na analyse opnieuw stukken van de isolatie te zijn losgekomen net als bij de verongelukte Columbia. Dit maal lande de Discovery veilig op Edwards Air Force Base. Door deze problemen werd het Space Shuttle programma opnieuw uitgesteld.

2005 – Shenzhou 6

Shenzhou-6 lancering

Op 12 oktober wordt de tweede bemande Chinese raket Chang Zheng 2F gelanceerd vanaf Jiuquan Satellite Launch Center. Aan boord zijn de taikonauten Fèi Jùnlóng (1965-….) en Niè Hishèng (1964-….).

 

De taikonauten deden verschillende wetenschappelijke experimenten en testen een nieuw lichtgewicht ruimtepak. De exacte inhoud van de missie is niet duidelijk, maar sommige experimenten waren van militaire aard.

 

Op 16 oktober lande de capsule weer in Siziwang Banner in Inner Mongolië, dit is een autonome provincie in het noorden van China.

 

Shenzhou-6 bemanning

2005 – Venus Express

Venus Express lancering

Vanaf de lanceerbasis Baikonur wordt op 9 november een Soyuz-FG raket gelanceerd met de Venus Express als vracht aan boord. Het is de eerste missie van de ESA die onderzoek gaat verrichten naar de planeet Venus.

In april 2006 komt de Venus Express aan bij de planeet en wordt daar in een baan om deze planeet gebracht. Vanaf die tijd wordt er continue informatie verzonden naar de Aarde om aldaar te analyseren.

Aan boor van deze ruimtesonde zijn zeven wetenschappelijk instrumenten:

 • Een instrument dat onderzoek doet naar de interactie tussen de zonnewind en de atmosfeer op Venus;
 • Een camera die de planeet in kaart brengt;
 • Een magnometer die het magnetisch veld meet;
 • Drie spectrometers, één voor het infrarood gebied, één voor de straling en één om het elektromagnetisch spectrum te meten;
 • Een soort radar instrument waar door middel van radiogolven het oppervlak wordt verkend.
Venus Express

 

 

2006 – New Horizons

New Horizons

De eerste NASA missie naar de dwergplaneet Pluto begint met de lancering van de New Horizons vanaf Cape Canaveral door een Atlas V raket op 19 januari. De sonde doet ook onderzoek naar de manen van Pluto naar de Kuipergordel.

 

Op 28 februari 2007 komt de sonde dicht langs de planeet Jupiter, de afstand is 2,3 miljoen kilometer. Tijdens deze zogenaamde flyby wordt er onderzoek verricht naar niet alleen Jupiter maar ook naar zijn manen.

Ruim een jaar later op 8 juni 2008 passeert de ruimtesonde Saturnus en Uranus wordt op 18 maart 2011 gepasseerd.

In 2011 worden er twee nieuwe manen ontdekt bij Pluto, de maan Kerberos en Styx.

 

Op 25 augustus 2014 is de New Horizons langs de planeet Neptunus gevlogen op weg naar zijn eindbestemming Pluto. In januari 2015 heeft de sonde de Kuipergordel onderzocht en dat jaar is ook Pluto bereikt om zodoende deze planeet en zijn manen te kunnen onderzoeken.

 

Na de scheervlucht langs Pluto gaat de New Horizons op weg naar een nieuwe bestemming een scheervlucht langs (486958) 2014 MU69. Dit object staat beter bekend als Ultima Thule en de New Horizons scheert op 1 januari 2019 langs dit object in de Kuipergordel.

2006 – STS-121

STS-121 bemanning

Na bijna een jaar sinds het Space Shuttle programma was stilgelegd wordt de Space Shuttle Discovery gelanceerd. De lancering vindt plaats vanaf Kennedy Space Center op 4 juli. Aan boord zijn de astronauten Steven Lindsey (1960-….), Mark Kelly (1964-….), Michael Fossum (1957-….), Lisa Nowak (1963-….), Stephanie Wilson (1966-….), Piers Sellers (1955-2016) en de Duitser Thomas Reiter (1958-….).

 

Het doel van deze missie is om de Duitse ESA astronaut af te zetten in het ISS, het ISS bevoorraden en nieuwe veiligheids- en reparatietechnieken te testen, welke werden ontwikkeld na de ramp met de Columbia en het loslaten van de isolatie van de vorige vlucht met de Discovery in 2005.

 

Na een geslaagde ruimtereis lande de Shuttle op 17 juli veilig op Kennedy Space Center.

STS-121

 

 

2007 – Mars Phoenix Lander

Phoenix

De ruimtesonde Mars Phoenix Lander werd vanaf Cape Canaveral op 4 augustus gelanceerd. De sonde gaat onderzoek doen op Noordpool van de planeet Mars, opzoek naar microbiologisch leven op de planeet en onderzoekt of er water of ijs op Mars is of is geweest.

 

De sonde maakt een geslaagde landing op 25 mei 2008.

 

Op 31 juli werd bevestigd door NASA dat er inderdaad ijs is aangetroffen onder een laagje zand.

 

Op 2 november 2008 werd het laatste radiosignaal van de Phoenix ontvangen en in het eerste kwartaal van 2010 werd er geprobeerd om opnieuw contact te maken met de Phoenix Lander, dit had geen resultaat waarna op 24 mei 2010 officieel de missie eindigde.

2007 – International Space Station

ISS Harmony

Dit jaar zijn er drie vluchten met een Space Shuttle, STS-117, STS-118 en STS-120. Deze vluchten hebben allemaal het zelfde doel namelijk het brengen van onderdelen naar het ISS om dit ruimtestation verder af te bouwen.

 

Met de eerste vlucht wordt werden er zonnepanelen met het bijbehorende energiesystemen geleverd. Tijdens de tweede missie werd er een koppelstuk aangebracht waaraan een zonnepaneel kan worden bevestigd. De laatste vlucht van dit jaar met bracht module Harmony naar het ISS.

2007 – Selene

Selene

De SELENE (Selenological and Engineering Explorer), ook wel Kaguya genoemd, is de tweede missie van Japan die een ruimtesonde in een baan om de maan brengt. De lancering vond plaats op 14 september vanaf Tanegashima Space Center.

 

Op 3 oktober kwam de SELENE in een baan om de maan waarna er twee satellieten in een baan om de maan werden gebracht op 9 oktober en 12 oktober.

Selene lancering

Vanaf 21 december begon het officiële onderzoek van deze missie die tot eind 2008 duurde en die op 10 juni 2009 eindigde met een gecontroleerde crash op de maan.

 

De missie leverde topografische kaarten op welke aan Google werden verstrekt om Google moon 3-D te maken. Ook werd de zwaartekracht van de achterkant van de maan vastgelegd.

2007 – Dawn

Dawn
Dawn Ceres

Ruimtesonde Dawn werd op 27 september vanaf Cape Canaveral gelanceerd en ging op weg naar het hemellichaam Vesta, wat niet meer is dan een vliegende rots in de ruimte. In een baan om Vesta deed Dawn ruim een jaar onderzoek naar deze vliegende rots, dit was van juli 2011 tot en met september 2012.

 

Hierna ging de sonde richting de dwergplaneet Ceres waar deze op 6 maart 2015 aankwam en in een baan om de dwergplaneer werd gebracht.

De Dawn missie is de eerste missie die een sonde in een baan om een hemellichaam brengt in de astroïdegordel, de eerst die een dwergplaneet bezoekt, en de eerste die twee hemellichamen in deep-space bezoekt.

 

Op 1 november 2018 kwam een einde aan de missie omdat de brandstof was opgeraakt.

2007 – Chang’e 1

Change-1

Op 24 oktober lanceren de Chinezen Chang’e 1 door een Chang Zheng 3A raket vanaf Xichang Satellite Launch Center. Het is de eertste onbemande sonde die de China in een baan om de maan bracht, dit gebeurde op 5 november. Deze sonde bracht het oppervlak van de maan in kaart en is onderdeel van het Chinese Lunar Exploration Program.

 

De missie is één keer verlengd waarna op 1 maart 2009 de satelliet op een gecontroleerde manier op het maanoppervlak verongelukte.

Change

 

 

2008 – Semnan Spaceport

Semnan

Op 4 februari wordt het eerste ruimtevaartcentrum van Iran geopend in Semnan, tegenwoordig heet het Imam Khomeini Space Center. Op dezelfde dag wordt vanaf deze lanceerbasis de Kavoshgar 1 (Explorer 1) raket gelanceerd.

Kavoshgar

2008 – Columbus laboratorium

Columbus laboratorium

Het Europese laboratorium Columbus wordt met de Space Shuttle STS-122 gelanceerd op 7 februari. Het laboratorium wordt uit het vrachtruim van de Space Shuttle gehaald door de Canadarm en daarna bevestigd aan het ISS, dit gebeurt op 11 februari. De astronauten die deze missie tot een succes maakten waren Stephen Frick, Alan Poindexter (1961-2012), Leland Melvin, Rex Walheim, Hans Schlegel, Stanley Love en Léopold Eyharts.

 

De module wordt bevestigd aan de Harmony en het onderzoek wat wordt uitgevoerd in het laboratorium wordt geleid vanuit het Columbus Control Center in Oberpfaffenhofen Duitsland.

2008 – Automated Transfer Vehicle

ATV

Het eerste ATV bevoorradingsruimtevaartuig die door de ESA wordt gelanceerd vindt plaats op 9 maart vanaf Guiana Space Centre met een Ariane 5 raket. Deze ATV-1 kreeg als naam ‘Jules Verne’ mee en is bedoeld om het ISS te bevoorraden, het is niet mogelijk om hiermee astronauten de ruimte in te vervoeren.

 

Een ATV kan 7667 kilo vracht vervoeren, deze vracht kan bestaan uit water, brandstof, gas en droge vracht voor het ISS.

 

Een ATV missie wordt vanuit het ATV Control Centre geleid, wat gevestigd is op het Touluse Space Centre te Toulouse Frankrijk.

2008 – Kibō module

Kibo

Voor het monteren van het Japanse ruimtelaboratorium JEM (Japanese Experiment Module, of Kib) aan het ISS zijn drie Space Shuttle vluchten nodig. Dit jaar zijn dat de vluchten STS-123 en STS-124 en in 2009 zal vlucht STS-127 het laatste deel de ruimte in brengen.

 

De eerste missie start op 11 maart die het ELM-PS (Experiment Logistics Module Pressurized Section) naar het ISS brengt. Waarna op 31 mei de tweede vlucht de ruimte in gaat met aan boord de PM (Pressurized Module) welke op 3 juni aan de Harmony module wordt vastgemaakt.

2008 – Tien satellieten tegelijk

Vanaf de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt een Polar raket gelanceerd op 28 april. De raket heeft zeven minisatellieten en drie wetenschapssatellieten aan boord.

 • Cartosat-2A (India)_
 • TWSAT (India)
 • Rubin-8 AIS (Duitsland)

 

 • Cubesat-OSCAR-65 /  Cute1.7+APD II (Japan)
 • CanX-6 (Cananda)
 • Compass-1 (Duitsland)
 • AAUSat-II (Oostenrijk)
 • Delfi-OSCAR-64 / Delfi-3 (Nederland)
 • CanX-2 (Canada)
 • Cubsat-OSCAR-66 / SEEDS-2 (Japan)

 

 

Alle satellieten worden kort na elkaar in de juiste baan gebracht door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

2008 – Shenzhou 7

Shenzhou7

De derde Chinese bemande ruimtevlucht gaat van start op 25 september door de taikonauten Zhai Zhigang, Liu Boming en Jing Haipeng de ruimte in te lanceren met een Chang Zheng 2F. Het ruimtevaartuig Shenzhou 7 wordt vanaf de lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center gelanceerd.

 

Tijdens deze missie wordt de eerste Chinese ruimtewandeling gemaakt door Zhai Zhigang. China is hiermeenas de Verenigde Staten en Rusland het derde land dat een zogenaamde EVA (Extra Vehicular Activity) uit kan voeren.

 

Na drie dagen land de bemanning weer veilig op Aarde in Siziwang Banner in Inner Mongolië.

Shenzhou-7 berging

2008 – Falcon 1

Falcon-1

De Falcon 1 raket is ontwikkeld en gemaakt door de firma SpaceX wat wordt bekostigd uit privaat geld. Met de exploitatie van deze raket kunnen de ruimtevaartkosten worden teruggebracht voor de reguliere ruimtevaartorganisaties.

 

Na drie mislukte lanceringen werd op 28 september de eerste Falcon 1 in gelanceerd en in een baan om de Aarde gebracht. Op 14 juli 2009 werd de vijfde lancering van de Falcon 1 uitgevoerd en dit was dan meteen de laatste in deze serie.

2008 – Chandrayaan 1

Chandrayaan

De ISRO lanceerde op 22 oktober een PSLV raket vanaf Satish Dhawan Space Centre met aan boord de Chandrayaan 1. Deze satelliet wordt in een baan om de maan gebracht op 8 november om onderzoek te doen. Op 14 november werd een sonde losgekoppeld van de satelliet die op de Zuidpool van de maan lande en daar de vlag plaatste.

 

Het was de bedoeling dat de missie twee jaar zou gaan duren, maar na ruim een jaar op 29 augustus 2009 werden de laatste signalen ontvangen, de satelliet kampte al een tijdje met problemen.

Chandrayaan

Hoewel de missie qua tijd net een jaar duurde werden 95% van de doelen bereikt en is de ontdekking gedaan dat er watermoleculen in de maangrond wijdverbreid aanwezig zijn.

 

 

2009 – Omid

OMID

Op 2 februari werd de eerste binnenlands gemaakte satelliet door Iran gelanceerd en in een lage baan om de Aarde gebracht door een Safir 2 raket.

 

De satelliet kan niet alleen onderzoek verrichten maar wordt ook gebruikt als communicatie satelliet en heeft de naam Omid kan vertaald worden als in ‘Hope’.

 

Na 700 banen om de Aarde te hebben gedraaid verbrand de satelliet in de atmosfeer op 25 april.

2009 – Keple Space Observatory

Kepler

De NASA lanceert op 7 maart de Kepler Space Observatory met een Delta raket vanaf Cape Canaveral. Deze satelliet is vernoemd naar de astronoom Johannes Kepler en gaat bewoonbare planeten opsporen.

 

Nadat de stofkap van de telescoop was verwijderd en er testen waren uitgevoerd is de Kepler op 12 mei begonnen aan zijn speurtocht naar planeten en sinds die tijd heeft Kapler veel Exoplaneten ontdekt.

 

Op 14 mei 2013 is de telescoop uitgevallen doordat er een reactiewiel uit was gevallen. Na een jaar komt de NASA met een plan om de satelliet weer functioneel te maken.

2009 – Planck Observatory

Planck

Het Planck Observatory wordt op 14 mei gelanceerd met een Ariane 5 raket vanaf de ESA lanceerbasis Guiana Space Centre. Deze satelliet doet onderzoek naar naar kosmische achtergrondstraling. Hiermee wordt warmtestraling gemeten die kort na de oerknal (Big Bang) is uitgezonden.

 

De koeling die nodig is om goede metingen te kunnen doen is zover opgeraakt dat de satelliet niet meer kan functioneren. Op 23 oktober 2013 wordt een laatste signaal naar Planck verzonden om deze uit te schakelen.

2009 – Herchel Ruimtetelescoop

Herschel

De ruimtetelescoop Herschel wordt gelijktijdig met het Planck Observatory gelanceerd op 14 mei vanaf Guiana Space Centre.

 

De telescoop doet onderzoek naar het ontstaan van sterren, sterrenstelsels en planeten en er wordt onderzoek verricht naar het voorkomen van water in het heelal.

 

Net als de Planck is ook de Herschel uitgeschakeld omdat de koeling op begint te raken en niet meer optimaal kan functioneren. Op 29 april 2013 is de telescoop buitenwerking geraakt en op 17 juni is het laatste signaal ernaar gezonden.

2009 – Kibō module

Kino

Nadat in 2008 twee vluchten zijn uitgevoerd met de Space Shuttle om de eerste  onderdelen van het Japanse ruimtelaboratorium naar het ISS te brengen wordt op 15 juli de laatste Shuttle vlucht gelanceerd. Aan boord zijn dan de EF (Exposed Facility) en de ELM-ES (Experiment Logistics Module-Exposed Section).

 

Tijdens deze missies worden ook de JEMRMS (Remote Manipulator System) en het ICS (Inter-orbit Communications System) aangebracht.

 

 • Japan H-II Transfer Vehicle
 • NASA Ares I-X test raket
 • NASA Wide-field Infrared Survey Explorer satellite