Tijdperk 2005-2009

2005

MRO

Twee Russische bemande en één Amerikaanse lancering naar het ISS voor onderhoud en uitbreiding van het ruimte station.

 

Een lancering van een nieuw type raket vanaf een onderzeeboot mislukt.

 

Japanse, Amerikaanse en Europese ruimtevaartuigen werden gelanceerd voor onderzoek naar de planeten Mars en Venus en ander objecten in het universum.

2006

Genesis-1

Drie bemande Amerikaanse en twee Russische lanceringen naar het ISS voor onderhoud en uitbreiding van het ruimtestation.

 

SpaceX lanceerde de eerste commerciële raket de ruimte en er werd een Amerikaans opblaasbare onbemande capsule gelanceerd.

 

Japanse, Amerikaanse en Europese ruimtevaartuigen werden gelanceerd voor onderzoek naar de zon, planeten en ander objecten in het universum.

 

2007

Phoenix

Drie bemande Amerikaanse en twee Russische lanceringen naar het ISS voor onderhoud en uitbreiding van het ruimtestation.

 

India en Israël lanceerden nieuwe type raketten.

 

Japanse, Amerikaanse en Chinese ruimtevaartuigen werden gelanceerd voor onderzoek naar de maan, planeten en ander objecten in het universum.

2008

Shenzhou 7 bemanning

De Space Shuttle vloog viermaal naar het International Space Station en de Russische tegenhanger de Soyuz twee keer. China bracht taikonauten naar in de ruimte en maakte de eerste EVA.

 

Het ISS  werd verder uitgebreid met nieuwe modules en er werden nieuwe type rakketten gelanceerd waarvan niet alles vlekkeloos verliep.

 

India ging naar de maan terwijl de NASA ruimtevaartuigen lanceerde voor onderzoek in het universum.

 

2009

Dit jaar waren er vijf Amerikaanse bemande lanceringen met een Space Shuttle en vier Russische bemande lanceringen naar het ISS en datzelfde ruimtestation werd uitgebreid met modules.

 

Drie nieuwe type raketten werden er gelanceerd echter allemaal mislukte.

 

Russische, Amerikaanse en Europese ruimtevaartuigen werden gelanceerd voor onderzoek naar planten, astroïden, kometen en ander objecten in het universum.