De geschiedenis van 2003

2003 – STS-107

Op 16 januari om 00:45 UTC werd de uitgestelde bemande Space Shuttle Columbia gelanceerd vanaf Kennedy Space Center. Aan boord van deze vlucht waren het ruimtelaboratorium Spacehab-RDM, een EDO-pallet en zeven astronauten die een onderzoeksmissie hadden.

 

Na een geslaagde ruimte missie ging het mis op 1 februari tijdens de terugkeer in de dampkring, het toestel explodeerde en alle bemanningsleden komen om het leven.

Het ongeluk kon gebeuren omdat tijdens de lancering een stukje isolatiemateriaal was afgebroken en daarbij de vleugel beschadigde, waarna tijdens de terugkeer in de dampkring de shuttle onbestuurbaar raakte door de oververhitting van de vleugel en uiteindelijk explodeerde.

 

Foto v.l.n.r.: David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool en Ilan Ramon.

STS-107 bemanning
STS-107 bemanning
STS-107
STS-107
STS-107
STS-107

2003 – Soyuz-TMA 2

Soyuz-TMA 2 bemanning
Soyuz-TMA 2 bemanning

Op 26 april om 03:53 UTC werd de Soyuz-TMA 2 gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde twee kosmonauten koppelden twee dagen later aan de Zarya module van het International Space Station. Beide kosmonauten maakten deel uit van ISS-Expeditie 7.

 

Kosmonaut Pedro Duque van de Soyuz-TMA 6 landde veilig, samen met de twee kosmonauten, op 27 okotber met de Soyuz-TMA 3 veilig op de Steppe van Kazachstan.

 

Foto v.l.n.r: Yuri Malenchenko en Edward Lu.

2003 – GALEX

GALEX
GALEX

De Galaxy Evolution Explorer (GALEX) werd op 28 april om 12:00 UTC gelanceerd door een Pegasus XL raket, deze raket afgeworpen door een gemodificeerd Lockheed L-1011Tristar vliegtuig kortweg Stargazer.

 

De missie heeft ultraviolet golflengten gebruikt om metingen te verrichtten naar de geschiedenis van het heelal. Deze metingen gingen ongeveer 80% terug in tijd naar de Big Bang welke ongeveer 13,8 miljard jaar geleden heeft plaatsgevonden.

 

De GALEX ook wel Explorer 83 of SMEX genaamd heeft duizenden sterrenstelsels bekeken durende deze missie die op 28 juni 2013 eindigde.

2003 – Hayabusa

Hayabusa
Hayabusa

Op 9 mei werd om 04:29 UTC vanaf Uchinoura Space Center de Japanse ruimtesonde Hayabusa, ook wel MUSES-C genaamd, gelanceerd.

 

Hayabusa landing
Hayabusa landing

Na een lange reis door de ruimte komt de Hayabusa in september 2005 aan bij de planetoïde 1998 SF36/25143 Itokawa. Het ruimtevaartuig onderzocht eerste de planetoïde om op 19 november 2005 een probe af te vuren zodoende stof en gruis van Itokawa op te vangen. Nadat er materiaal verzameld was ging het ruimtevaartuig weer naar aarde om daar op 13 juni 2010 in Australië te landen.

 

Aan boord van de Hayabusa was een kleine mini-lander de MINERVA. Deze werd op 12 november 2005 ontkoppeld en zou op de planetoïde landden, echter mislukte dit omdat de ruimterobot te hoog was en daarom niet in de zwaartekracht was van Itokawa waardoor deze de ruimte in werd geslingerd.

2003 – Mars-Express

Mars Express
Mars Express

De Europese ruimtesonde van de ESA de Mars-Express werd op 2 juni om 17:45 UTC gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome.

Deze missie stond in het teken van het onderzoeken van de planeet Mars en na een reis door de ruimte komt de ruimtesonde op 20 december in een baan om de planeet Mars.

 

Aan boord van de Mars-Express was de Britse Mars-lander Beagle 2 welke op 19 december werd losgekoppeld van de sonde waarna deze 25 december de landing inzette op de planeet. Na meerdere mislukte keren contact te zoeken tussen de Beagle 2 en Mars-Express maar ook de NASA Mars Odyssey werd 6 februari 2004 de Beagle 2 als verloren beschouwd.

2003 – Spirit

Spirit rover
Spirit rover

Op 10 juni om 17:58 UTC werd de Spirit van de NASA gelanceerd vanaf Cape Canaveral.

Spirit lander
Spirit lander

 

De Spirit bestaat uit twee delen; een robot voor op de planeet Mars een zogenaamde mars rover en een lander om veilig te kunnen landen op de planeet. Na een reis van zeven maanden maakte de Spirit lander op 4 januari 2004 een gelaagde landing in de Gusev krater op de planeet.

 

Meerdere malen bedekte zand de zonnepanelen en kreeg de rover mindere energie maar de wind liet van zich spreken en blies het zand eraf. Op 1 mei 2009 kwam de rover vast te zitten in mul zand en na diverse mislukte pogingen besloot de NASA de missie om te dopen tot een stationaire onderzoekplatform op Mars. Hiervoor was het nodig om de batterijen efficiënter op te laden door de zonnepanelen om zo de systemen operationeel te houden in de winter. Echter op 30 maart 2010 sloeg de rover een communicatiesessie over waardoor deze in een slaapstand kwam. Sinds die tijd is er geen contact meer geweest en beëindigde de NASA de missie in mei 2011.

2003 – Opportunity

Opportunity rover
Opportunity rover

Een maand na de Spirit lanceerde de NASA de identieke Opportunity naar de planeet Mars, dit was op 8 juli om 03:31 UTC vanaf Cape Canaveral.

 

De Opportunity bestaat uit twee delen; een robot voor op de planeet Mars een zogenaamde mars rover en een lander om veilig te kunnen landen op de planeet. Na een reis van zeven maanden maakte de Opportunity lander op 25 januari 2004 een gelaagde landing in Meridani Planum op de planeet, aan de andere kant van de planeet dan waar de Spirit landde.

 

Een stofstorm op Mars in 2018 onderbrak de communicatie en kwam de Opportunity op 12 juni in een winterslaap. NASA had de hoop dat de communicatie weer zou worden hersteld, maar dat was niet het geval en op 13 februari 2019 werd door de NASA verklaard dat de missie ten einde was.

2003 – Spitzer

Spitzer
Spitzer

Op 25 augustus om 05:35 UTC werd door NASA de Spitzer Space Telescope gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De Spitzer Space Telescope werd eerder SIRTF (Space Infrared Telescope Facility) genoemd en was een infrarood ruimtetelescoop.

 

De ruimtetelescoop kon volledig zijn werk doen tot 15 mei 2009 toen de vloeibare heliumvoorraad was opgeraakt. Zonder deze helium konden de meeste instrumenten in de telescoop niet gekoeld worden en correct functioneren.

 

Twee aanwezige IRAC-camera’s bleven wel werken met dezelfde gevoeligheid tot begin 2020.

2003 – SMART 1

SMART 1
SMART 1

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceerde op 27 augustus om 23:14 de SMART 1 vanaf Guiana Space Centre.

 

De Small Missions for Advanced Research in Technology (SMART) satelliet werd in een elliptische baan om de maan gebracht voor onderzoek aldaar. Het wetenschappelijk onderzoek van de missie richtte zich op de mineralogische samenstelling en de aanwezigheid van water op de zuidpool van de maan. De technische missie was gericht op het testen van instrumenten en technologie die bij nieuwe ruimtemissie toegepast konden worden.

 

Op 3 september 2006 eindigde de missie door de satelliet gecontroleerd te laten neerstorten op de maan.

2003 – Shenzhou 5

Shenzhou 5 bemanning
Shenzhou 5 bemanning

China lanceerde op 15 oktober om 01:00 UTC de eerste bemande ruimtecapsule vanaf Jiuquan Satellite Launch Center.

 

Aan boord van de capsule was een taikonaut en was China daarmee het derde land van de wereld die een persoon in een omloopbaan van de aarde bracht na de Sovjet Unie en de Verenigde Staten.

 

Na een kort bezoek aan de ruimte lande de Shenzhou 5 dezelfde dag nog in Binnen-Mongolië van China.

 

Foto: Yang  Liwei

2003 – Soyuz-TMA 3

Soyuz-TMA 3 bemanning
Soyuz-TMA 3 bemanning

Foto v.l.n.r: Pedro Duque, Alexander Kaleri en Michael Foale.

Op 18 oktober om 05:38 UTC werd de Soyuz-TMA 3 gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden twee dagen later aan de Pirs module van het International Space Station. De kosmonauten Michael en Alexander maakten onderdeel uit van ISS-Expeditie 8.

 

ISS-Expeditie 8
ISS-Expeditie 8

Kosmonaut Pedro Duque bleef achter in het ISS en André Kuipers van de Soyuz-TMA 4 landde veilig, samen met de andere twee kosmonauten, op 20 april 2004 met de Soyuz-TMA 3 veilig op de Steppe van Kazachstan.

 

 

Foto v.l.n.r: Alexander Kaleri en Michael Foale.

2003 – Strela

Strela
Strela

Rusland lanceerde op 5 december om 06:00 UTC de eerste Strela raket vanaf Baikonur Cosmodrome.

Strela silo

 

De Strela is een tweetraps gemodificeerd UR-100N raket welke oorspronkelijk bedoeld was gelanceerd te worden vanaf Svobodny Cosmodrome, maar deze lanceerbasis werd in 2007 gesloten voordat er ook maar een Strela raket kon worden gelanceerd.

 

Deze lancering was een testlancering en de raket was daarom voorzien van een dummy vracht en werd gelanceerd vanuit bestaande UR-100 silo’s.