Tijdperk 1970-1974

1970 – ITOS/NOAA

In 1960 werd de eerste TIROS weersatelliet gelanceerd en de opvolger hiervan was de ESSA-serie in de tweede helft van de zestigerjaren. Maar de technologische ontwikkelingen op het gebied van weersatellieten heeft niet stil gestaan en wordt de opvolger het ITOS/NOAA programma. De eerste ITOS-1 wordt op 23 januari gelanceerd.

 

1970 – Apollo-13

Op 11 april wordt de Apollo-13 gelanceerd vanaf Cape Canaveral en zou als derde van het Apollo programma een maanlanding maken, maar de vlucht verliep geheel anders. Na twee dagen richting de maan te zijn gevlogen ontplofte er een zuurstoftank. Gezagvoerder James Arthur Lovell jr geboren op 25 maart 1928 had de nodige astronauten ervaring opgedaan als bemanningslid van Gemini-7, Gemini-12 en Apollo-8 en sprak koelbloedig de legendarische woorden: Houston we’ve had a problem”.

De zuurstoftank 2 had bij de ontploffing een ventiel van zuurstoftank 1 beschadigd, hierdoor is de voorraad zuurstof snel verloren gegaan. Het gevolg hiervan was dat er geen water en energie meer beschikbaar was en als het nog niet erger kon was de raketmotor buitengebruik geraakt. Een geluk was dat de servicemodule onbeschadigd de ontploffing had doorstaan en de hierop aanwezig antenne voor de communicatie met de aarde ook geen schade had opgelopen.

 

De aangekoppelde maanlander kon de energie, water en zuurstof leveren om de bemanning in leven te houden, maar een landing op de maan was uitgesloten.

 

Na de bijna onmogelijk taak slaagde de bemanning erin om het ruimteschip zodanig te repareren dat er weer richting aarde gemanoeuvreerd kon worden.

 

Na een hachelijk avontuur landen Jim Lovell, John Swigert (1931-1982) en Fred Haise (1932-….) op 17 april in de oceaan.

In 1995 verscheen de verfilming van deze Apollo-13 vlucht.

1970 – Venera-7

De Russische Venera-7 wordt vanaf Baikonur gelanceerd op 17 augustus met aan boord een wetenschappelijke sonde. Dit was voor de Sovjets de zoveelste mijlpaal voor in de geschiedenisboeken, het was namelijk de eerste sonde die vanaf een andere planeet wetenschappelijke informatie stuurt naar de aarde.

 

Na een lange reis door de ruimte lande de Venera-7 op 15 december op Venus. Om niet te pletter te slaan, zoals voorgaande sondes, werd er nu gebruikgemaakt van zeven kleinere parachutes om zo een geslaagde landing te maken. De sonde zond gedurende 35 minuten gegevens door naar de aarde. Daarna sopte de ontvangst doordat waarschijnlijk Venera-7 was omgevallen en de antenne niet meer correct gericht stond.

 

 

1971 – Apollo-14

De derde vlucht van het Apollo programma startte op 31 januari dat als doel had een landing te maken op de maan. Het was de Apollo-14 met aan boord de astronauten en gezagvoerder Alan Shepard (1923-1998), Edgar Mitchell (1930-2016) en Stu Roosa (1933-1994).

 

Tijdens deze missie waren er technische problemen, als eerste waren er moeilijkheden met het koppelen van de maanlander aan de commandomodule. Door het oplettende vluchtleidingscentrum werd een bijna afgebroken maanlanding voorkomen, wat werd veroorzaakt door een losgeraakte verbinding in de abort switch. Uiteindelijk lande de maanlander Antares een geslaagde landing op 5 februari.

 

Op de maan werd seismisch onderzoek gedaan en maanmonsters verzameld. De landing vond plaats in de Stille Oceaan op 9 februari.

1971 – Salyut-1

Een Proton-K raket brengt de het ruimtestation Salyut-1 de ruimte in op 19 april vanaf Baikonur Cosmodrome USSR. Na vier dagen brengt de Soyuz-10 de drie kosmonauten Vladimir Shatalov (1927-….), Aleksei Yeliseyev (1934-….) en Nikolai Rukavishnikov (1932-2002) naar het ruimtestation. De koppeling met de Salyut-1 mislukte en kon de bemanning onverrichte zaken retour aarde.


 

Op 6 juni wordt de Soyuz-11 gelanceerd en nu geeft de koppeling met het ruimtestation geen problemen. De drie kosmonauten Vladislav Volkov (1935-1971), Viktor Patsajev (1933-1971) en Georgi Dobrovoslski (1928-1971) brengen 23 dagen door in de Salyut-1.

 

Tijdens de daling op 29 juni raakte een drukventiel defect waardoor de atmosfeer in de capsule weglekte en de bemanning uiteindelijk stikte voordat deze op aarde kwam. De capsule was te klein om ruimtepakken te dragen tijdens de landing om zodoende toch te overleven tijden het wegvallen van de druk.

Na 2929 banen om de aarde te hebben gedraaid in 175 dagen verbrandde de Salyut-1 op 11 oktober in de atmosfeer.

1971 – Mariner-9

Vanaf Cape Canaveral wordt op 30 mei een Atlas-Centaur raket gelanceerd met de Mariner-9 als lading. De onbemande missie had tot doel om informatie te verzamelen over de planeet Mars en de twee manen Phobos en Deimos. Na zesenhalve maand bereikte de Mariner-9 Mars en was daarmee de eerste kunstmaan in een baan om deze planeet.

 

Het zat niet mee met de missie omdat de Mariner-8 lancering mislukte kwam nu de Mariner-9 nu voor het feit te staan dat er een hevige storm aanwezig was op Mars. Foto’s maken was daarom geen optie en moest er gewacht worden op betere tijden, maar omdat de kunstmaan een beperkte levensduur had was dat weer een tegenvaller.

Uiteindelijk werden er ruim 7300 foto’s genomen en stopte de communicatie met de Mariner-9 op 27 oktober 1972.

Vanaf Cape Canaveral wordt op 30 mei een Atlas-Centaur raket gelanceerd met de Mariner-9 als lading. De onbemande missie had tot doel om informatie te verzamelen over de planeet Mars en de twee manen Phobos en Deimos. Na zesenhalve maand bereikte de Mariner-9 Mars en was daarmee de eerste kunstmaan in een baan om deze planeet.

 

Het zat niet mee met de missie omdat de Mariner-8 lancering mislukte kwam nu de Mariner-9 nu voor het feit te staan dat er een hevige storm aanwezig was op Mars. Foto’s maken was daarom geen optie en moest er gewacht worden op betere tijden, maar omdat de kunstmaan een beperkte levensduur had was dat weer een tegenvaller.

Uiteindelijk werden er ruim 7300 foto’s genomen en stopte de communicatie met de Mariner-9 op 27 oktober 1972.

 

1971 – Apollo-15

Op 26 juli werd de tweede Saturnus raket gelanceerd, de Apollo-15. De bemanning bestond uit gezagvoerder David Scott (1932-….), James Irwin (1930-1991) en Alfred Worden (1932-….).

 

Tijdens deze missie werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een maanwagen waardoor het onderzoeksgebied vergroot werd voor de maanbezoekers. David en James.

 

De bemanning bracht ruim 76 kilo aan maanmonsters terug mee naar aarde voor verder onderzoek. Zoals gewoonlijk was lande de capsule aan drie parachutes in de Stille Oceaan op 7 augustus.

 

 

1972

Pioneer 10

Er werden twee Amerikaanse bemande missies naar de maan gelanceerd.

 

De Sovjet Unie lanceerden onbemande testcapsules en moesten toezien hoe een lancering mislukte van een Salyut ruimtestation.

 

De Sovjets lanceerden ruimtevaartuigen naar de maan en Venus, terwijl de Amerikanen een sonde naar de planeet Jupiter stuurde.

Er werd een nieuw type raket gelanceerd door de Verenigde Staten.

1973

Pioneer 11

De Verenigde Staten lanceerden het ruimtelaboratorium Skylab en bezocht deze met drie bemande vluchten en d Sovjets lanceerden voor het eerst weer twee bemande vluchten na het ongeluk in 1971.

 

De twee grootmachten lanceerden missies naar de maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus en voor astronomische onderzoek in het heelal.

 

China en de Sovjet Unie lanceerden nieuwe type raketten.

1974

Soyuz-7K TM

De Sovjets lanceerden drie bemande capsules en meerdere onbemande vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.

 

Twee Sovjet ruimtestations werden in een baan om de aarde gebracht lanceerden ze twee ruimtevaartuigen naar de maan.

 

Een Nederlandse satelliet werd er gelanceerd voor onderzoek en ook een NASA/DLR satelliet werd gelanceerd.

China, de Verenigde Staten en Japan lanceerden een nieuw type raket.