Tijdperk 1965-1969

1965 – Alexey Leonov

Alexey Arkhipovich Leonov is geboren op 30 mei 1934 in Listvyanka (west Siberië) en was uitgekozen voor de eerste groep kosmonauten. De vlucht met de Vostok-11 werd geannuleerd, maar de lancering op 18 maart met de Voschod-2 was wel een succes. Tijdens deze ruimtereis heeft Leonov de eerste ruimtewandeling gemaakt en duurde 12 minuten. De zuurstof voorziening geschiede via een 5 meter lange slang.

 

Wederom was Leonov geselecteerd voor een vlucht die niet doorging, het was een vlucht naar de maan met een Soyuz. De Sovjets hadden zich gewonnen gegeven omdat de Amerikanen de maan als eerst bereikte en zij besloten daarom om de maanmissie stop te zetten.

Op 15 juli 1975 werd hij opnieuw gelanceerd, nu met de Soyuz-19 en dit ruimteschip koppelde later aan een Amerikaanse Apollocapsule.

1965 – Gemini

Het Gemini project was de proeftuin van het Apollo project en bestond uit twaalf lanceringen van 1964 tot en met 1966 waarvan allen de eerst twee onbemand waren.

 

Op 23 maart wordt Gemini-3 gelanceerd met de astronauten Virgil Grimssom (1926-1967) en John Young (1930-2018) en komen na bijna vijf uur weer terug op aarde.

 

Tijdens de Gemini-4 vlucht die meerdere dagen duurde wordt de eerste Amerikaanse ruimtewandeling gemaakt en wordt door Edward White (1930-1967) op 3 juni uitgevoerd.

 

Hierna volgen nog drie lanceringen met een Gemini raket dit jaar. Met de Gemini-7 werd niet alleen een nieuw duurrecord van twee weken gebroken, maar ook werd er tijdens deze vlucht op 15 december de eerste ontmoeting in de ruimte gemaakt, dat was met de Gemini-6A.

Alle vluchten worden met een Gemini-Titan II raket uitgevoerd.

 

 

1966- Sovjets als eerste op de maan

Het waren weer de Sovjets die een mijlpaal behaalden. Op 31 januari lanceerden zij de Luna-9 vanaf Baikonur Cosmodrome in Kazachstan.

 

Na een vlucht van enkele dagen lande de Luna-9 op 3 februari met een zachte landing op de maan. Nadat de noodzakelijke handelingen waren verricht en het ruimteschip functioneel was, werden er foto’s gemaakt van het maanoppervlak en naar de aarde verzonden. Op 6 februari werd het contact verbroken met de Luna-9.

1966 – Omloop om de maan

Op 31 maart werd de Luna-10 gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome door de Sovjets gelanceerd. Eerst ging de Luna in een parkeerbaan om de aarde en vandaaruit werd deze richting maan gelanceerd waarna de Luna-10 op 3 april in een baan om de maan werd gebracht.

 

Een rondje maan duurde voor de Luna 3 uur en na 460 omlopen ging het contact met robot verloren op 30 mei. Ook nu hadden de Sovjets de Amerikanen weer het nazien gegeven in de ruimterace die speelde tussen deze twee grootmachten.

1966 – Amerikanen op de maan

Het duurde nog vier maanden voordat de Amerikanen de Surveyor-1 lanceerden, dit was op 30 mei vanaf Cape Canaveral. Na de geslaagde lancering zette de Atlas-Centaur raket koers naar de maan en maakte de Surveyor-1 op 2 juni een zachte landing.

 

 

In tegenstelling tot de paar foto’s die de Sovjets maakten met de Luna-9, maakte de Surveyor-1 ruim 11.000 foto’s van het maanoppervlak.

Het Surveyor programma bestond 7 missies naar de maan, waarvan er twee op de maan zijn neergestort.

 

 

1967 – Apollo-1

Viril Ivan Grissom geboren op 3 april 1926 was bemanningslid van de Mercury-4 en gezagvoerder tijdens de Gemini 3 missie en werd voor de derde keer gekozen als gezagvoerder voor de Apollo-1. Dit Apollo programma moet de eerste mens op de maan brengen.

 

Het was de bedoeling om met de Apollo-1 een testvlucht ronde de aarde te maken, maar het verliep geheel anders. Op 27 januari vloog de capsule op het platform Cape Canaveral in brand en kwam hij en de astronauten Edward White en Roger Chaffee om het leven.

1967 – Soyuz-1

Ook nu waren het weer de Sovjets die als eerste de geschiedenisboeken ingingen, maar nu was het met veel minder goed nieuws. Niet alleen geslaagde vluchten werden gemaakt maar helaas gaat het ook wel eens mis. De Rus Vladimir M. Komarov geboren op 16 maart 1927 werd met de Soyuz-1 gelanceerd op 23 april. Al snel bleek dat de zonnepanelen niet correct werkte en dat de besturing deels was uitgevallen waardoor de Soyuz tolde in een baan om de aarde.

 

Zijn vrouw werd naar het ruimtevaartcentrum geroepen om afscheid te nemen van Vladimir, men kon namelijk niet garanderen dat hij de capsule handmatig door de dampkring kon loodsen.

Na achttien rondjes om de aarde zette de capsule koers richting aarde en doorstond de capsule de hevig terugkeer door de dampkring. Op het laatste moment sloeg het noodlot toe, de hoofdparachute functioneerde niet. Nadat de kosmonaut deze handmatig had geactiveerd, raakte de lijnen verstrikt waardoor de capsule tollend op aarde neerstortte. Vladimir Komarov overleefde deze crash niet en overleed op 24 april.

 

 

1968 – Apollo-7

Op 11 oktober werd de Apollo-7 als eerste bemande Apollo-capsule gelanceerd vanaf Kennedy Space Center. Het was de Saturn IB raket die de bemanning in een lage baan om de aarde bracht voor een elf daagse testvlucht rond de aarde.

 

De bemanning bestond uit de astronauten gezagvoerder Walter Schirra (1923-2007), Donn Eisele (1930-1987) en Walter Cunningham (1932-….). De bemanning lande op 22 oktober in de Atlantische Oceaan.

1968 – Apollo-8

De Apollo-8 vlucht startte op 21 december vanaf Cape Canaveral en was de eerste bemande Apollo-vlucht om de maan. Tevens was het de eerste bemande vlucht met een Saturnus V draagraket. Na 20 uur rondje te hebben gevlogen rond de maan keer het ruimtevaartuig terug naar de aarde.

 

Tijdens deze missie werd de maanlander niet meegenomen maar is wel onderzocht wat de mogelijke landingsplaatsen in de toekomst zouden kunnen zijn.

 

Deze vlucht kwam op een gigantische manier in de publiciteit omdat deze langs de achterkant van de maan zou vliegen. Het waren de astronauten en gezagvoerder Frank Borman (1928-….), James Lovell (1928-….) en William Anders (1933-….) die deze vlucht maakten. Zij landen op 27 december in de Stille Oceaan.

 

 

1969 – De eerste mens op de maan

Apollo 11

In maart en mei 1969 worden de laatste testvluchten uitgevoerd met Apollo-9 en Apollo-10 als generale repetitie voor de eerste maanlanding.

 

Op 16 juli was het dan zover, de Apollo-11 werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral met de draagraket Saturnus V voor een vlucht naar de maan.

Vijf dagen later op 21 juli 02:56 uur, was het Neil Armstrong (1930-2012) die als eerste mens een voet op de maan zette. Zijn collega astronaut op de maan was Buzz Aldrin (1930-….). Micheal Collins (1930-….) bleef in een baan om de maan achter.

 

Neil zei toen hij zijn voet op de maan zette met de legendarische woorden:

 

That’s one small step for man, one giant leap for mankind.

 

Wat in het Nederlands betekend ‘Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid.’

De twee astronauten verlieten op 21 juli na onderzoek de maan met 21,32 kilo aan stenen waarna zij zich weer verenigde met Micheal en de terugreis naar de aarde inzette.

 

De capsule lande op 24 juli in de Grote Oceaan en werden opgepikt door de USS Hornet.