Tijdperk 1960-1964

1960- Weersatelliet

Dit jaar staat voornamelijk in het teken van experimenten. De eerste weersatelliet TIROS-1 op 1 april gelanceerd door de NASA. Het TIROS (Television Infrared Observation Satellite) programma richtte zich op experimentele televisie technieken om een meteorologisch satelliet informatie systeem te ontwikkelen.

 

Hoewel de TIROS-1 maar 78 dagen functioneerde werd er met succes meteorologische bruikbare informatie verzameld van de aarde vanuit de ruimte. Het was een geslaagd programma wat opgevolgd werd door nieuwe en verbeterde TIROS weersatellieten.

Totaal werden er 10 TIROS satellieten gelanceerd, hierna zijn er technologische verbeteringen doorgevoerd en kreeg het programma de naam TIROS/N/NOAA.

1960 – Navigatiesatelliet

Op 13 april werd de eerste navigatiesatelliet gelanceerd het is de Transit-1B. Het programma startte in 1958 en een prototype, Transit-1A, werd in 1959 gelanceerd. Dit programma staat ook als NAVSAT (Navy Navigation Satellite System) bekend. Het hoofdzakelijke doel van dit systeem was een correcte plaatsbepaling te bewerkstellingen voor de Amerikaanse onderzeeboten. Verder werd er onderzoek gedaan naar hydrografie en geodesie.

 

Het programma werd overbodig in 1996 door de intrede van het Global Positioning System (GPS), maar worden hierna nog wel gebruikt voor andere doeleinden.

 

 

1961 – Yuri Gagarin

De Rus Yuri Aleksejevitsj Gagarin werd op 9 maart 1934 geboren in Kloesjino, een plaatsje 200km ten westen van Moskou.

 

Na te zijn uitgekozen voor een technische studie die hij afgeronde in 1955 trad Gagarin in dienst bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Hierna ging Yuri naar een vliegschool in Orenburg, waar hij solovluchten in een MiG-15 maakte en werd hij later in Moermansk gestationeerd.

 

Yuri Gagarin was een van de twintig piloten die voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet Unie in 1960 was uitgekozen. Hierna kwam hij terecht in een elite groep van waaruit de eerste kosmonauten werden gekozen voor het Vostok programma. Uiteindelijk werd hij samen met German Titov gekozen op basis van hun testresultaten en niet onbelangrijk hun geringe lichaamslengte. De lengte was zeer belangrijk omdat de capsule maar een beperkte ruimte had. 

Landing van Yuri Gagarin

Voordat hij in de capsule plaatsnam liet Yuri de buschauffeur stoppen, hij had hoge nood en plaste tegen het achterwiel van de bus. Dit ritueel wordt nog steeds door alle kosmonauten uitgevoerd die vanaf Baikonur worden gelanceerd. Yuri Gagarin wordt door de Vostok-1 op 12 april gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. Na één aardomloop kwam de capsule weer terug op aarde, hiermee schreef Gagarin wereld geschiedenis als eerste mens in de ruimte.

Gagarin kwam op 27 maart 1968 op 34-jarige leeftijd om het leven tijdens een trainingsvlucht met een MIG-15 straaljager.

Yuri Gagaring en Khrushchev

1961 – Alan Shepard

De Amerikanen viste weer achter het net, zij waren het die de tweede mens in de ruimte brachten.

 

Alan Bartlett Shepard werd op 18 november 1923 geboren in East Derry, 400km ten noordoosten van New York. Na te zijn afgestuurd 1951 als testpiloot aan de Naval War College maakt hij veel vlieguren en zodoende veel ervaring hierin.

 

De leiding van het Mercury programma wat in 1958 start ging, koos in april 1959 de ‘Mercury Seven’ waaronder Alan Shepard. Hij zou uiteindelijk de eerste Amerikaan zijn die de ruimte in werd gelanceerd, dit gebeurde met een Mercury raket op 5 mei.

 

Hij kreeg een paar jaar later het syndroom van Ménière en werd besloten dat hij niet meer mocht vliegen en werd benoemd in 1963 tot hoofd van het Astronaut Office van NASA. Na een operatie werd hij weer astronaut in 1969 en maakte een vlucht als gezagvoerder naar de maan met de Apollo-14 in 1971.

Shepard overleed aan leukemie op 22 juli 1998.

1961 – Toespraak president J.F. Kennedy

Op 25 mei kondigt president J.F. Kennedy (1917-1963) het Apollo project aan in het Amerikaanse congres.

 

I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth“.

 

Het doel om een mens op de maan te krijgen en weer veilig op aarde te laten landen werd in 1969 bereikt.

 

 

1962 – John Glenn

De in 1921 geboren John Glenn maakte op 20 februari voor de Verenigde Staten de eerste vlucht om de aarde in zijn Mercury Friendhip-7 capsule, gelanceerd door een Atlas raket. Hij was de derde Amerikaan die de ruimte in ging maar draaide als eerste een baan om de aarde. Velen denken dat zijn voorgangers dit al hadden gerealiseerd maar zij hebben een zogenaamde korte ballistische vlucht gemaakt. Na rondjes aarde kwam Glenn weer terug op aarde in de Atlantische oceaan.

 

In 1974 is hij de politiek ingegaan en gekozen tot senator van de staat Ohio. Voordat hij zich in 1999 terugtrok uit de politiek maakt hij als oudste Amerikaan een ruimtevlucht met de Space Shuttle Discovery (STS-95). Hij werd gelanceerd op 29 oktober 1998 op 77-jarige leeftijd.

Het NASA Glenn Research Center in Ohio is in 1941 opgericht door de National Advisory Committee for Aeronautic, wat de voorloper is van de NASA. In eerste instantie heette het Aircraft Engine Research Laboratory, maar na verschillende naamswijzigingen kreeg het op 1 maart 1999 zijn uiteindelijke naam ‘NASA John H. Glenn Research Center’. Dit als eerbetoon aan zijn werkzaamheden als senator en astronaut.

Begin december 2016 werd John Glenn opgenomen in het ziekenhuis waar hij op 8 december 2016 overleed.

1962 – Mariner

Na een mislukte lancering van Mariner-1 was het de Mariner-2 die als eerste ruimtevaartuig een planetarische vlucht maakte naar Venus. De lancering vond plaats vanaf Cape Canaveral op 27 augustus en vier maanden later op

 

14 december vloog deze Mariner langs Venus.

 

Het hoofd doel van deze missie was het verzamelen van gegevens over de planeet Venus.

De verzamelde informatie ging over de massa, de atmosfeer, de ionosfeer en de magnetosfeer van deze planeet.

 

Uiteindelijk werd het laatste signaal van de verkenner op 3 januari 1963 ontvangen waarna het in een baan om de zon belande. De verkenner draait nu nog steeds in deze zogenoemde heliocentrische baan.

 

 

1963 – Valentina Teresjkova

De Russin Valentina Vladimirovna Teresjkova werd geboren op 6 maart 1937 en werd met nog drie andere vrouwen gekozen uit wel 400 gegadigden voor de vrouwelijke kosmonauten groep.

 

Ze is als eerste vrouw gelanceerd op 16 juni in een Vostok-6. Na een ruimtereis van drie dagen en 48 rondes om de aarde lande zij weer veilig op aarde. Het heeft nog zeker 19 jaar geduurd voor de volgde vrouw de ruimte in ging.

 

 

1964 – ELDO

De European Launcher Development Organisation (ELDO) ziet officieel het levenslicht op 29 februari. De lidstaten van de ELDO waren: België, Engeland, Frankrijk, Nederland, West-Duitsland en Italië. Deze organisatie hield zich bezig met de ontwikkeling en bouw van de eerste Europese raket Europa-1. Deze drietrap raket moest een satelliet van 1000-1200 kilo in een 500km baan om de aarde brengen.

 

Hoewel er al een start was gemaakt met de bouw van de diverse rakettrappen besloot de ELDO in 1966 dat het en viertrap raket moest worden om de satellieten in een geostationaire baan te kunnen brengen. Na diverse mislukte lanceringen is in 1970 besloten om een Eropa-2 raket te ontwikkelen. Op 5 november 1971 mislukte de eerste lancering van deze raket. Europe-3 is nooit van de grond gekomen.

1964 – ESRO

De European Space Research Organisation kortweg ESRO wordt opgericht door tien landen, waaronder Nederland. De discussies in Europa over het ontwikkelen van eigen satellieten had uiteindelijk geleid tot een conventie en die op 14 juni 1962 werd getekend en die formeel op 20 maart 1964 van kracht werd.

 

In artikel 2 van de conventie is omschreven wat het doel is van deze organisatie, namelijk:

“…het verschaffen van en het bevorderen van een samenwerkingsverband tussen Europese landen op het gebied van ruimteonderzoek en ruimtetechnologie, uitsluitend voor vreedzame doeleinden.

 

De tien landen die bij de oprichting betrokken waren zijn: België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Nederland, Spanje, West-Duistland, Zweden, Zwitserland en Italië.