Tijdperk 1950-1959

1957 – Sputnik-1

Na veel onderzoek en proeflanceringen waren het de Sovjets die de eerste kunstmaan Sputnik-1 in een baan rond de aarde brachten. Op lanceerbasis Baikonur in Kazachstan kijkt hoofdconstructeur Sergej Koroljov hoe de raket het lanceerplatform op 4 oktober om 22:48:38 uur (UTC) verlaat.

 

De kunstmaan had een gewicht van 83,6 kg en een doorsnede van 58cm en er waren vier antennes gemonteerd. Met regelmatige tussenpozen zond de ingebouwde zender een pieptoon uit totdat na 21 dagen de batterijen waren uitgeput.

 

Het nieuws werd door Radio Moskou wereldkundig gemaakt en sloeg in als een bom, vooral in de Verenigde Staten, daar leefde men in de veronderstelling voorop te lopen op het gebied van de ruimtevaart.

De voormalige Sovjet-Unie stond te boek als een technologisch en wetenschappelijk achterlijke dictatuur. Dit veroorzaakte de Sputnikcrisis en bracht veel kritiek teweeg op president Dwight Eisenhower. Deze crisis zette de Amerikaanse regering aan tot een aantal acties om zo de Amerikaanse overmacht in de ruimtevaart en rakettechnologie te herstellen. De Sputnik-1 bleef 21 dagen werken en verbrande 4 januari 1958 in de dampkring.  

1957 – Sputnik-2

Nog maar net waren de Amerikanen van de schrik bekomen of de Sovjets maakte weer opzienbarend nieuws. Ditmaal met de Sputnik-2, deze werd op 3 november in een baan gebracht met aan boord de hond Laika.   Laika was het eerste levende wezen wat de ruimte in is gegaan en na tien dagen overleed het poolhondje aan zuurstofgebrek.

 

De Sovjets hebben tijdens deze missie veel kennis opgedaan over de gewichtloosheid in de ruimte.  

 

 

1958 – Explorer-1

De Amerikanen lanceerden met succes hun eerste kunstmaan op 1 februari, de Explorer-1. Aan boord van deze satelliet was een geigerteller en aan de hand van de opgeleverde gegevens van dit instrument is de Van Allen gordel ontdekt, een gordel van elektrisch geladen deeltjes om de aarde.  

 

Ondanks dat na vier maanden de batterijen leeg waren bleef de kunstmaan lange tijd in een baan om de aarde en verbrande bij terugkeer in de dampkring op 31 maart 1970.      

1958 – Vanguard-1

Na een paar mislukte lanceringen slaagde de Amerikanen erin om een Vanguard racket op 17 maart te lanceren.

 

De Vanguard-1 had het doel om de drietrapsraket te testen en verder onderzoek te verrichten naar de omstandigheden in de ruimte van satellieten. 

 

De satelliet stopte in 1964 met werken en werd een ‘derelict’, een niet functionerend object dat in een baan om de aarde draait.

 

Op 17 maart 2008 werd het 50 jarige bestaan gevierd van deze satelliet die om de aarde draait.  

1958 – Sputnik-3

Op 15 mei lanceerden de Sovjets Sputnik-3 dit was het eerste laboratorium wat in een baan om de aarde werd gebracht en woog 1327 kilo.

 

Er zaten veel instrumenten in deze satelliet die gegevens verzamelden over straling, magnetisch veld van de aarde, micrometeorieten en over geladen atomaire deeltjes.

 

De kunstmaan was in een hoge baan gebracht, 226 km op het laagste en 1881 km op het hoogste punt.

 

Hierdoor had de satelliet een lange levensduur van 691 dagen. Bij terug keer naar de aarde op 6 april 1960 verbrande het toestel door de wrijving in de dampkring.              

1958 – NASA

Nadat de Sovjets als eerste de ruimte ingingen zag president Eisenhower in dat er een nationaal ruimtevaartagentschap moest komen om niet nog een keer voor schut te staan als ruimtevaartnatie.

 

Daarom werd op 1 oktober het National Aeronautics and Space Administration opgericht.   De NASA komt voort uit het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) en andere onderzoeksinstituten waaronder: het Langley Aeronautical Laboratory, het Ames Aeronautical Laboratory, het Lewis Flight Propulsion Laboratory, en twee testfaciliteiten.

1958 – Mercury

Het Mercury programma ging op 26 november officieel van start en moest de eerste Amerikaan in de ruimte brengen en weer veilig op aarde te laten terugkeren. Een ander doel van het project was de bestudering van het functioneren en het gedrag van de mens in de ruimte.

 

Er waren zeven astronauten geclassificeerd voor dit project. Dit waren zeven voormalige testpiloten; Alan Shepard, Virgil Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper en Donald Slayton welke medisch werd afgekeurd.  

 

Na een aantal onbemande en bemande lanceringen eindigde dit project op 12 juni 1963.      

 

 

1959 – Luna-1

De Sovjets willen met het Luna programma onderzoek doen naar de maan. In dit jaar worden er drie Luna’s gelanceerd met een Vostok racket. Luna-1 wordt op 2 januari gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome en passeert de maan twee dagen later op bijna 6000km afstand.

 

Later dit jaar wordt de Luna-2 gelanceerd en is het eerste ruimtetoestel dat op de maan land. Deze historische landing was op 13 september nog geen 40 uur na de lancering.

 

Nog geen maand later op 4 oktober wordt Luna-3 gelanceerd met als doel, foto’s maken van de nog nooit geziene achterkant. De eerste foto’s van de donkere maankant worden op 7 oktober gemaakt. Maar het is nog even wachten voordat de Sovjets deze kunnen bekijken. Na elf dagen is de Luna-3 weer in het bereik van de aarde om de gemaakte foto’s te verzenden.