Geschiedenis

Ruimtevaart is niets nieuws, onze planeet raast namelijk al meer dan vijf miljard jaar door de ruimte en draait met een snelheid van 30km per seconde rond de zon. En sinds er mensen zijn, reizen we met haar mee.

De mens droomt niet alleen over de ruimte maar is ook een pionier op dit gebied. En door deze drang is de mens op zoek naar de mogelijkheid om de planeet aarde te verlaten en te reizen naar andere werelden. Maar het heeft lang geduurd voordat de eerste ruimte stappen werkelijk gemaakt konden worden.


De Russische Spoetnik-1 was de eerste satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht, dat was op 4 oktober 1957 en enkele jaren later waren het weer de Sovjets met een mijlpaal. In namelijk 1961 schreven zij geschiedenis en brachten de eerste mens in de ruimte, zijn naam was Yuri Gagarin.

Maar de Amerikanen bleven niet achter, zij waren het die de eerste mensen op de maan zetten in 1969. Het waren de astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin.

Na de wedloop naar de maan wordt er veel onderzoek verricht. Er worden allerlei sondes naar de planeten gezonden en zijn er ruimtestations in een baan om de aarde gezet, waar nu permanent mensen wonen.


Begin tachtigerjaren zijn het de Amerikanen die een ruimteveer lanceren, de Space Shuttle. Hiermee worden de astronauten niet alleen gelanceerd maar ze landener ook mee op aarde. Door de jaren heen is de ruimtevaart onmisbaar geworden in onze technologische maatschappij en zijn we weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden in de ruimte.

 

De Chinezen stappen als derde natie in 2003 definitief in de bemande ruimtevaart.

 

In dit artikel wordt aan de hand van een tijdlijn de geschiedenis van de ruimtevaart inzichtelijk gemaakt.

De Oudheid

Oudheid

De oude Grieken hadden de mooiste verhalen maar het waren de Chinezen die de eerst vuurpijl de lucht in schoten.

1450 – 1899

1450-1899

De oude geleerden stonden vaak lijnrecht tegenover de kerkelijk ideeën en uit zelfbehoud gaven ze kerk gelijk. In 1981, driehonderd negenendertig jaar na zijn overlijden, erkende de rooms katholiek kerk Galileis ideeën officieel.

1900 – 1949

1900-1949

De eerste helft van de 20steeeuw stonden vooral in het teken van de technologische raket ontwikkelingen door de wetenschappers. Robbert Goddard bouwde de eerste raket en Wernher von Braun ontwikkelde de Duitse V2 raket.

1950 – 1959

Luna-1

Het zijn de Sovjets die de eerste successen boeken. Zij zijn de eersten die een levend wezen in een baan om de aarde brengen. In de ruimtewedloop zijn het wederom de Sovjets die geschiedenis schrijven door als eerste een toestel op de maan te zetten en foto’s te maken van de donker kant van de maan.

1960 – 1964

1960-1964

De beginjaren zestig was een rees tegen de klok voor de Amerikanen en de Russen. Het gaat erom wie brengt de eerste mens in de ruimte en wie de eerste mens op de maan.
Ook worden de voorlopers Europese ruimte organisatie ESA opgericht.

1965 – 1969

1965-1969

De ruimterace is in volle gang tussen de Sovjets en de Amerikanen en heeft ook zijn keerzijde, de eerste doden vallen. Uiteindelijk geven de Sovjets de strijd op en land Neil Amstrong op de maan.

1970 – 1974

1970-1974

Deze jaren staan voornamelijk in het teken van de ruimtestations. Zowel de Sovjets als de Amerikanen lanceren deze laboratoria i voor onderzoek in de ruimte. De vlucht met de Apollo-13 gaat mis maar de bemanning komt weer veilig op aarde.

1975 – 1979

1975-1979

Nu de koude oorlog wat is geluwd ontmoeten de twee grootmachten elkaar in de ruimte. De ESA wordt opgericht en lanceert de eerste Ariane-1. De NASA stuurt ruimtesondes richting de vier grote planeten gestuurd voor onderzoek.

1980 – 1984

1980-1985

In de begin jaren tachtig worden er drie nieuwe ruimtevaartuigen van het type Space Shuttle gelanceerd. De ESA bekostigd de eerste module voor Spacelab en de eerste vrouwelijke NASA astronaut wordt gelanceerd.

1985 – 1989

1985-1989

Diverse landen sturen een ruimtesonde om de komeet Halley te onderzoeken. Wubbo Ockels gaat met de Space Shuttle Challenger als eerste Nederlandse astronaut de ruimte in een jaar later verongelukt de Challenger.

 

De Galileo sonde maakt prachtige beelden van de inslag van de komeet Shoemaker-Levy-9 op Jupiter.

1990 – 1994

1990-1994

De ruimte telescoop Hubble wordt gelanceerd om verder te kijken dan ooit, maar werkt volledig na een reparatie. En een andere onderzoek gebeurt dichterbij, het betreft een sonde die de zonnewind in kaart gaat brengen. En er worden experimenten uitgevoerd in een ruimtelaboratorium.

1995 – 1999

1995-1999

Deze vijf jaar staan voornamelijk in het teken van onderzoek van planeten, manen en andere hemellichamen. Er wordt onderzoek verricht naar de planeet Mars, maar die slagen niet allemaal. Verder worden er records gebroken, wordt de Space Shuttle voor het eerst bestuurd door een vrouw en gaat de bouw van het ISS van start.

2000 – 2004

2000-2004

Het ruimtestation MIR keert terug op aarde en de bouw van het ISS is in volle gang. Er wordt onderzoek gedaan naar de planeet Mars en de Hubble Space Telescope krijgt een onderhoudsbeurt.

Alle bemanningsleden van de Space Shuttle Columbia komen om het leven tijden de terugkeer van een ruimte missie.

André Kuipers wordt als tweede Nederlands staatburger gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur.

2005 – 2009

2005-2009

Onderzoek van planeten, manen en kometen wordt gedaan door landen als USA, China, Japan en India. Iran opent een ruimtevaartcentrum en de ESA lanceert de eerste ATV.

NASA lanceert weer een  Space Shuttle na het ongeluk van de Columbia en bouwt weer aan het ISS.

2010 – 2014

2010-2014

Een aantal missies mislukken waardoor de ruimtevaartuigen neerstorten op aarde. Het Russische laboratorium wordt naar het ISS en de laatste Space Shuttle wordt gelanceerd.

Nieuwe rakketen worden gelanceerd en er wordt onderzoek gedaan naar de planeten en een sonde land op een komeet om van wel heel dichtbij onderzoek te verrichten.

 

De Chinezen laten van zich horen door de eerste vrouwelijke taikonaut te lanceren en een ruimtelaboratorium wordt in een baan om de aarde gebracht.

Andre Kuipers gaat voor de tweede keer de ruimte in en de Voyager-1 verlaat de Melkweg.

2015 – 2019

IXV
Maanrover
BEAM

Ruimtevaartuigen onderzoeken Pluto en zijn maan Charon, Mars, Mercury, de Zon, astroïden, neutronensterren, exoplaneten en er wordt water op Mars aangetroffen.

Er worden nieuwe raketten gelanceerd zoals de Long March 5, Long March 6, Long March 7, Long March 11, Electron, Falcon Heavy, Hyperbola en SPARK.

 

Rusland lanceerde de eerste raket vanaf lanceerbasis Vostochny en China vanaf Wenchang Satellite Launch Center en vanaf een schip.

China zette als eerste natie een maanlander en maanrover op de achterkant van de maan, Israël deed een poging en India is onderweg naar de maan.

 

De Amerikanen testen een onbemand ruimtevaartuig en de ESA een herbruikbaar ruimtevaartuig.

Het ISS wordt bezocht door kosmonauten, er wordt een nieuw vrachtruimteschip en een nieuw type raket in gebruik genomen voor het transport naar het ISS en er werden nieuwe onderdelen naar het ISS gebracht.

 

India lanceerde een ruimteobservatorium en China lanceerde een ruimtelaboratorium en een ruimtetelescoop.