Laceer Historie

De orbitale lanceringen die hebben plaatsgevonden en de pogingen daartoe zijn per jaar in overzichten weergegeven.

 

Elke geslaagde lancering in een jaar is uniek kenbaar gemaakt door een driecijferig oplopend nummer, het zogenaamde lanceringsnummer.

Buiten deze unieke lanceringsnummers zijn er nog drie categorieën lanceringen. Deze zijn herkenbaar gemaakt door een letter en een tweecijferig oplopend nummer, waarbij de letter de volgende betekenis heeft:

F – mislukte lanceringen;

E – lanceringen die mislukt zijn op een lanceerbasis, bijvoorbeeld door brand of explosie, voordat de lancering plaatsvond;

S – suborbitale lanceringen die een grootbelang hadden in lanceringen voorafgaand aan orbitale missies of ruimtevaartprogramma’s.

 

De lading voor de lancering van de drie bovengenoemde categorieën is uniek kenbaar gemaakt en is opgebouwd uit het jaar gevolgd door een liggend streepje, de letter F, E of S, een tweecijferig oplopend nummer en een letter(s) voor elk stuk lading.

 

Lading dat benoemd is door United Nations Office for Other Space Affairs (UNOOSA) is kenbaar gemaakt door toepassing van het internationale COSPAR-nummer. Dit COSPAR-nummer bestaat uit het jaar gevolgd door een liggend streepje, het unieke lanceringsnummer en een letter(s) voor elk stuk lading.

 

Ladingen die meer dan één benaming hebben worden meerdere keren in de overzichten opgenomen met dezelfde (COSPAR) codering. Ontbreekt het COSPAR-nummer dan is deze nog niet geregistreerd door de UNOOSA of het gaat om een instrument voor een ruimtestation, een ruimtestation module, een maan/planeet/astroïde voertuig of andere een object.

In deze overzichten wordt gebruik gemaakt van meerdere symbolen, de betekenis hiervan zijn:

Geslaagde lancering inclusief geslaagde uitzetting van de lading.
Niet volledig geslaagde lancering. De lading wordt met icoontjes verduidelijkt.
Mislukte lancering inclusief de lading.
Geslaagde uitzetting van de lading.
Niet volledig geslaagde uitzetting van de lading.
Mislukte uitzetting van de lading.
Geslaagde landing.
Niet volledig geslaagde landing.Niet volledig geslaagde landing.
Mislukte landing.
Gecontroleerd neergestort.
Lees verder.
*mWil zeggen dat het gaat om een mini/nano-satelliet.

Het land van herkomst van de lading en het land waar de lancering heeft plaatsgevonden wordt door middel van een vlag kenbaar gemaakt en staat achter de betreffende lading of lanceerbasis.

 

 

Wanneer het een internationale organisatie betreft dan wordt het land waar het hoofdkantoor staat gezien als land van herkomst. Gaat het om een intergouvernementele organisatie (IGO) dan zal de UN-vlag worden getoond.

Een voorbeeld hiervan is Intelsat, vanaf 1964 tot en met 2001 is dit een IGO en daarna een private organisatie met het hoofdkantoor in Luxemburg.

Lanceerbasissen

Lanceringen in het jaar