Laceer Historie

De orbitale lanceringen die hebben plaatsgevonden en de pogingen daartoe zijn per jaar in overzichten weergegeven.

 

Elke geslaagde lancering in een jaar is uniek kenbaar gemaakt door een driecijferig oplopend nummer. Lanceringen die mislukt zijn in het betreffende jaar zijn herkenbaar doordat deze beginnen met de letter “F” met achtereenvolgens een tweecijferig oplopend nummer.

 

De lading is ook uniek kenbaar gemaakt door toepassing van het internationale COSPAR-nummer mits dit nummer bekend is gemaakt door United Nations Office for Other Space Affairs (UNOOSA). Dit COSPAR-nummer bestaat uit het jaar, driecijferig oplopend nummer en een letter(s) voor elk stuk lading.

 

Ladingen die meer dan één benaming hebben worden meerdere keren in de overzichten opgenomen met dezelfde COSPAR codering. Ontbreekt het COSPAR-nummer dan is deze nog niet geregistreerd door de UNOOSA het gaat dan veelal om een instrument voor een ruimtestation, een ruimtestation module, een maan/planeet/astroïde voertuig of andere een object.

In deze overzichten wordt gebruik gemaakt van meerdere symbolen, de betekenis hiervan zijn:

Geslaagde lancering inclusief geslaagde uitzetting van de lading.
Niet volledig geslaagde lancering. De lading wordt met icoontjes verduidelijkt.
Mislukte lancering inclusief de lading.
Geslaagde uitzetting van de lading.
Niet volledig geslaagde uitzetting van de lading.
Mislukte uitzetting van de lading.
Geslaagde landing.
Niet volledig geslaagde landing.Niet volledig geslaagde landing.
Mislukte landing.
Gecontroleerd neergestort.
Lees verder.
*mWil zeggen dat het gaat om een mini/nano-satelliet.

Het land van herkomst van de lading en het land waar de lancering heeft plaatsgevonden wordt door middel van een vlag kenbaar gemaakt en staat achter de betreffende lading of lanceerbasis.

 

 

Wanneer het een internationale organisatie betreft dan wordt het land waar het hoofdkantoor staat gezien als land van herkomst. Gaat het om een intergouvernementele organisatie (IGO) dan zal de UN-vlag worden getoond.

Een voorbeeld hiervan is Intelsat, vanaf 1964 tot en met 2001 is dit een IGO en daarna een private organisatie met het hoofdkantoor in Luxemburg.

 

 

Klik op het boek icoon om meer over de lancering te lezen.

Lanceerbasissen

Lanceringen in het jaar