Ruimtevaart

De betekenis van het woord ruimtevaart is veelomvattend, het zijn alle menselijke activiteiten die zich buiten de dampkring afspelen. Zo kun je denken aan het lanceren van een raket, het leven in een ruimtestation en de terugkeer van uit de ruimte.

Dit is zo maar een greep uit de onderwerpen als je het over de ruimtevaart spreekt. Dat de ruimtevaart ingewikkeld is mag dan wel gezegd worden en bestaat uit ingewikkelde instrumenten, apparaten en andere middelen. Het is dan ook de top van de technologie.

 

Maar voordat we de aarde verlaten is het noodzakelijk om de natuurwetten te overwinnen die ons op de grond houden. Door onderzoek en pionierswerk is men erin geslaagd om dat te bereiken. Na jaren van ontwikkeling is het lanceren van raketten min of meer de normaalste zaak van de wereld geworden, maar niets is minder waar, het is en blijft elke keer weer een overwinning om dat te bereiken.

 

Na jarenlang draagraketten en ruimteveren te hebben gelanceerd, draaien er zoveel kunstmanen en ander schroot rond onze planeet dat er rekening moet worden gehouden met eventuele botsingen. En nu het vanzelfsprekend is om een satelliet in een baan om de aarde te brengen, er een vaste woon en verblijfplaats in de ruimte is en ruimtesondes het universum verkennen wordt de mens steeds nieuwsgieriger van wat zich daar allemaal afspeelt. Immers de komen meer vragen bij dan er antwoorden worden gevonden.

Dit alles zorgt ervoor dat de pioniersgeest van de mens aanwezig blijft en men de ruimte verder wil onderzoeken, opzoek naar leven en de eerste stap zetten op een andere planeet.

Geschiedenis van de ruimtevaart

Voordat de mens uiteindelijk de ruimte in werd geschoten is hier veel aan voorafgegaan.

In de oudheid was het een Griek die al beschreef hoe hij op de maan was terechtgekomen en Jules Verne schreef een boek over de reis naar de maan. Pas na 1900 werd er echt voortuitgang geboekt door de grondleggers van de hedendaagse ruimtevaartechnologie om zo uiteindelijk de verhalen uit oudheid werkelijkheid te laten worden.

 

 

Geschiedenis van de ruimtestations

Een ruimtestation is een platform dat in de ruimte is geplaatst en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals wetenschappelijk onderzoek, observatie van de aarde en het uitvoeren van ruimtemissies. Het kan bestaan uit verschillende modules die aan elkaar zijn gekoppeld en kan worden bemand door astronauten of worden bestuurd vanaf de aarde. Ruimtestations kunnen in een baan om de aarde of een andere planeet worden geplaatst en worden onderhouden en aangevuld door ruimtevaartuigen. Het Internationale Ruimtestation (ISS) is een voorbeeld van een ruimtestation.

 

 

ISS