De oudheid

Daedalus en Icarus

De oude Grieken fantaseerden in hun mythen en sagen al over ruimtereizen. Daedalus en zijn zoon Icarus waren de eerste papieren ruimtevaarders. Zij maakte met was ingesmeerde vogelveren vleugels. Icarus vloog te dicht bij de zon en dat konden de vleugels niet hebben. Hij stortte in zee.

 

Daedalus was een bekend kunstenaar uit Athene. Hij was een nazaat van een oud Attisch koningsgeslacht. Hij was zeer bekend omdat hij zijn standbeelden levensecht waren. Zijn neef en leerling Talos dreigde Daedalus te overtreffen. Vandaar dat hij Talos van de Acropolis gegooid.
Daedalus en zijn zoon vluchtte naar Kreta. Daar bouwde hij een labyrint voor koning Minos van Kreta. In dit labyrint werd het monster Minotaurus opgesloten.


Omdat Daedalus heimwee had vroeg hij aan Minos of hij mocht vertrekken. Maar de koning weigerde. Vanaf dan dacht Daedalus na over hoe te ontsnappen. Hij bedacht dat het maar op één manier kon: via de lucht.
Daedalus slaagde erin, voor zichzelf en zijn zoon, met veren en was vleugels te maken, waarmee zij vliegend het Labyrint konden ontvluchten. Ondanks de waarschuwingen van zijn vader om op zijn vlucht het midden te houden tussen de zon en de zee waagde de nieuwsgierige Icarus zich te dicht bij de zon, waardoor de was begon te smelten. Icarus stortte naar beneden en verdronk in de naar hem genoemde Icarische Zee. Daedalus landde op een eiland in de Egeïsche Zee, waar hij zijn aangespoelde zoon begroef. Het eiland werd eveneens vernoemd, Icaria.

Lucianus van Samosata

Een andere Griek Lucianus beschreef in zijn verhaal ‘Vera Historia’ dat een zeilschip in een hevige storm terecht kwam en in de lucht werd geblazen waarna deze belande op de maan. Daar maakte de bemanning een oorlog mee met de maanmannetjes.

 

Chinezen

Echter de Chinezen waren het die de eerste vuurpijlen maakten en deze inzette tegen de Tartaren. Door de ontdekking van het buskruit komen vuurwapens tot ontwikkeling. Echter wordt er weinig aandacht besteed aan het raketprincipe. Het wordt alleen gebruikt in vuurwerk.

Hu-Wan

In de 16de eeuw besloot de Chinees Hu-Wan om met Chinees vuurwerk- en rakettechnologie zichzelf de ruimte in te schieten. Het verhaal gaat dat hij aan een stoel 47 raketten monteerde, waarna hij plaats nam op de stoel en 47 bedienden ontstoken de raketten om vervolgens dekking te zoeken. Een grote explosie volgde, toen de rook opgetrokken was, was Hu-Wan en de stoel verdwenen en nooit meer terug gezien.