Tijdperk 2015 – 2019

2015 – New Horizons

Pluto New Horizons

De ruimtesonde New Horizons die in 2006 is gelanceerd bereikt de dwergplaneet Pluto. En na ruim 12 jaar door de ruimte te hebben gereisd, scheert de sonde in juli op een afstand van 12.500km langs de dwergplaneet Pluto. De missie die voor dit ruimtevaartuig is weggelegd is het onderzoeken van de atmosfeer van Pluto en zijn manen. Daarnaast zal er onderzoek plaatvinden naar andere Kuipergordelobjecten.

 

Naarmate de sonde dichterbij komt worden de foto’s duidelijker van deze dwergplaneet en zit men in het oppervlak een silhouet van een hart verschijnen.

 

Op de foto’s die gemaakt zijn grote kraters zichtbaar geworden op zowel Pluto als de maan Charon.

Pluto hart

2015 – Progress M-27M

Progress M-27M lancering

De tweede vrachtvlucht naar het ISS door de Russen met de 150ste Progress raket verloopt niet zoals gepland op 28 april wanneer de Progress M-27M gelanceerd wordt vanaf Baikonur Cosmodrome.

 

Tijdens de lancering treedt er een storing op in de bovenste trap van de raket en raakt deze hierdoor in een lage omloopbaan van de aarde. Het gevolg van de problemen is een ronddraaiend ruimtevaartuig wat niet bestuurd kan worden en werd beschouwd als verloren.

 

Op 8 mei verbrandt het ruimtevaartuig boven de Stille Oceaan.

Progress M-27M

2015 – Mexsat-1

Proton-M Briz-M lancering

Nog geen maand na de Progress M-27M gaat het weer mis tijdens een Russische lancering vanaf Baikonur Cosmodrome, dit keer met een Proton-M/Briz-M raket op 16 mei.

 

Aan boord van deze draagraket was een Mexicaanse communicatiesatelliet Mexsat-1, welke was verzekerd voor 390 miljoen dollar.

Ook hier waren er problemen met de derde trap van de raket en verbrande deze geheel in de atmosfeer van de aarde.

Mexsat-1

 

 

2015 – X-37B

X-37B OTV-4

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal werd gelanceerd op 20 mei door een Atlas-V 501 raket vanaf Cape Canaveral met codenaam AFSPC-5 en in een baan om de aarde wordt gebracht.

 

Ook tijdens deze vierde lancering van dit type ruimtevliegtuig worden testen uitgevoerd voor de Amerikaanse US Air Force, deze testen moeten meer inzicht geven in ruimtevaarttechnologie.

 

Over deze missie zijn geen mededelingen gedaan, echter wordt ervan uitgegaan dat deze vlucht gebruikt wordt voor militaire spionagedoeleinden. Op 7 mei 2017 voerde het ruimtevliegtuig na ruim 717 dagen op Kennedy Space Centre een automatische ruimte landing uit.

X-37B OTV-4

2015 – Sentinel-2A

Sentinel-2A lancering

De ESA lanceerde op 23 juni de Sentinal-2A vanaf Guiana Space Centre door een Vega draagraket.

 

Deze aardobservatiesatelliet is de eerste Sentinel-2 satelliet van het ESA Copernicus programma. Het doel is om landobservaties uit te voeren ter ondersteuning van diensten zoals bosbewaking, detecteren van veranderingen in de bodembedekking en natuurramp beheer.

Sentinel-2A

2015 – Falcon-9 v1.1

falcon-9 v1.1

Een Amerikaanse vracht lancering voor het ISS gaat na een kleine twee minuten verloren op 28 juni. De Falcon-9 raket met aanduiding SpaceX CRS-7 werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral.

 

De International Docking Adapter (IDA) was onderdeel van de aanwezige vracht in het ruimtevaartuig en is ook verloren gegaan.

2015 – Long March 6

Long March 6

De eerste vlucht met een Long March 6 is op 19 september. De lancering vindt plaats vanaf de lanceerbasis Taiyuan Satellite Launch Center in China. Aan boord zijn twaalf kleine satellieten en zijn allemaal met succes in een omloopbaan van de aarde gebracht.

 

Long March 6 is de eerste van een aantal nieuwe draagraketten van het Chinese ruimtevaartprogramma. De Chinezen schakelen over van giftige drijfgassen naar een combinatie van kerosine en vloeibare zuurstof voor de voorstuwing

Long March 6 lancering

2015 – Long March 11

Long March 11

Binnen een week lanceert China een nieuwe raket, dit keer gaat het om de Long March 11en werd gelanceerd op 25 september vanaf Jiuquan Satellite Launcg Center. Net als de Long March 6 is deze raket een test voor het overschakelen van giftige drijfgassen naar een combinatie van kerosiene en vloeibare zuurstof voor de voorstuwing. Deze draagraket is ontworpen voor het omhoog brengen van kleine ladingen.

2015 – AstroSat

AstroSat lancering

Een PSLV-C30 raket heeft het eerste ruimteobservatorium uit India op 28 september in een baan om de aarde gebracht vanaf lanceerbasis Satisch Dhawan Space Center in India. Het land beschikt al over aardobservatoriums maar deze satelliet kijkt richting deep space. Hiervoor zijn verschillende instrumenten aanwezig zoals x-ray sensoren en ultraviolet telescopen om het lichtspectrum te onderzoeken.

AstroSat

2015 – Water op Mars

Water op Mars

Onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie NASA maken op 28 september bekend gemaakt bewijs te hebben gevonden dat er vloeibaar water stroomt op de planeet Mars. Het zou hierbij gaan om water met een hoeveelheid zout erin dat in combinatie een lager smeltpunt heeft en zodoende vloeibaar is in bepaalde omstandigheden.

 

De verschijnselen zijn aangetroffen op steile kraterwanden in de zomermaanden van de planeet en is van korte duur omdat het water op Mars snel verdampt. Wat overblijft, een landschapsverandering met sleuven waar vloeibaar water heeft gelopen.

2015 – SpaceX Falcon 9

Op 22 december wordt een Falcon 9 raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral met elf Orbcomm tweede generatie satellieten. De lancering verliep vlekkeloos en nadat de tweede trap was losgekoppeld begon voor het eerst in de geschiedenis de gecontroleerde landing van de eerste trap op aarde. Normaliter gaan deze delen verloren en storten neer in de oceaan.

 

Na een koprol van de eerste trap komt dit deel van de raket weer richting aarde en er ontvouwt zich een landingsgestel om te landen. Na nog geen tien minuten is er een geslaagde landing van de eerste trap op negen kilometer afstand vanaf de lanceerplaats.

 

De elf satellieten worden daarna met succes in een baan om de aarde gebracht.

 

Falcon 9 landing
Falcon 9 geland

 

 

 

2016 – Jason-3

SpaceX lanceert vanaf Vandenberg Airforce Base op 17 januari een Falcon-9 raket met de Jason-3 als vracht. Deze satelliet observeert de oceanen op oppervlakte topografiemetingen, oceaancirculatie en zeespiegel veranderingen.

 

Het is een internationale satelliet die door drie operators gebruikt wordt, de Franse ruimtevaartorganisatie CNES, de Amerikaanse NOAA en de Europese Eumetsat.

 

De lancering verloopt zoals gepland en de zachte test landing van deze Falcon-9 raket mislukt omdat een poot van het landingsgestel bezweek, waardoor de raket explodeerde op een autonomus spaceport drone ship.

 

Jason-3
SpaceX drown ship
Landing Falcon-9 SpaceX

2016 – Kwangmyŏngsŏng-4

kwangmyongsong-4 lancering

De lancering van de aardobservatiesatelliet Kwangmyŏngsŏng-4 van Noord-Korea op 7 februari, vanaf Sohae Space Center, doet veel stof opwaaien in de wereld. Volgens Noord-Korea gaat het om een satelliet gaat terwijl de Amerikanen en zijn bondgenoten ervan uitgaan dat het een test is van een langeafstandsraket.

lanceerbasis kwangmyongsong-4

2016 – ExoMars

ExoMars lancering
EDM en Schiaparelli

In oktober zal de ExoMars aankomen bij de planeet Mars welke op 14 maart werd gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. Dit programma van de ESA bestaat uit twee missies, de orbiter en de landingsmodule.

 

 

De Trace Gas Orbiter (TGO) wordt in een baan om de planeet gebracht en zal onder meer het methaan in de atmosfeer meten en zal communicatiesatelliet gaan fungeren tussen de landingsmodule en Aarde.

 

 

De Entry, Decent and landing demonstrator Module (EDM), ook wel Schiaparelli genoemd, gaat een experimentele landing uitvoeren in een Marsseizoen waar veel stofstormen voorkomen. De EDM zal windsnelheden meten en onderzoek doen naar elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer.

2016 – SpaceX Falcon 9 FT

De lancering van de Falcon 9 met de vracht missie CRS-8 naar het ISS verliep op 8 april volgens plan. De vrachtmodule Dragon is zondag 10 april gekoppeld aan het ISS en op dat moment zijn er zes verschillende modules aan het ISS gekoppeld.

 

Na enkele mislukte pogingen om de eerste trap van de raket op het Autonomous Spaceport Drone Ship is perfect verlopen.

 

Falcon-9 CRS-8 lancering
Falcon-9 CRS-8 landing
Falcon-9 CRS-8 landing

2016 – Sentinel-1B

Sentinel-1B lancering

Op 25 april werd met vlucht VS14 de aardobservatiesatelliet Sentinel-1B gelanceerd vanaf Guiana Space Centre en was de tweede in deze reeks van Sentinel-1.

 

De satelliet maakt deel uit van het Copernicus programma ven de ruimtevaartorganisaties ESA en heeft als doel het in kaart brengen van de veranderingen in het aardoppervlak.

Sentinel 1B

 

2016 – Vostochny

Vostochny-lancering

 

 

Poetin bezoekt Vostochny

 

Na het uiteenvallen van de U.S.S.R in 1991 kwam de hoofdlanceerbasis Baikonur Cosmodrome in handen van de Kazachstan. De Russen konden wel gebruik blijven maken van de lanceerbasis. In 2011 begon de bouw van de nieuw lanceerbasis in Vostochny en na vijf jaar bouwen vond de eerste lancering op 28 april plaats.

 

De locatie van Vostochny, wat in Russisch “oosten” betekend ligt dan ook in het oosten van het land gelegen bij een oude lanceerbasis genaamd Svobodny.

 

De eerste lancering vanaf deze basis liep een kleine vertraging op doordat op 27 april de lanceerprocedure werd afgebroken. Vierentwintig uur later werd de Soyuz-2.1a/Volga zonder problemen gelanceerd.

Vostochny

 

2016 – Long March 7

Long March 7

China lanceert op 25 juni een nieuw type raket, de Long March 7 wat een medium type raket is en het gat tussen de heavy-lift Long Mach 5 en de small-mid cargo Long March 6 opvult. Dit type past in de nieuwe lijn van Chinese rakketen waarbij wordt overgeschakeld van giftige drijfgassen naar een combinatie van kerosiene en vloeibare zuurstof voor de voorstuwing.

 

Het is ook de eerste lancering van Wenchang Satelliete Launch Center wat nu de zuidelijkste basis van de vier lanceerbasissen is geworden. De lanceerbasis ligt 19 graden noordelijk van de evenaar en dat is nodig om meer lading te kunnen lanceren in de toekomst voor de bemande ruimtevluchten, het Chinese ruimtestation en de verkenning van deep space.

Wenchang Satellite Launch Center
Long March 7 lancering

2016 – Soyuz MS-01

De eerste lancering van de vernieuwde bemande Soyuz MS raket wordt gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome op 7 juli. Aan boord zijn de kosmonauten Anatoli Ivanishin, Takyua Onishi en Kathleen Rubins.

 

Het nieuwe ruimtevaartuig Soyuz MS  is een upgrade van de Soyuz TMA waarvan het radiosysteem is vervangen door een geïntegreerd commando en telemetriesysteem met een extra telemetriekanaal. Hierdoor is een verbeterde radiodekking mogelijk met de relais satellieten Luch-5.

Tevens is het systeem voor rendez-vous en koppelen met het ISS verbeterd, ook het analoge tv-systeem is vervangen door een digitaal systeem.

 

Alle apparatuur heeft goed gefunctioneerd tijdens de vlucht en veel van de nieuwe technische oplossingen in het ontwerp worden gebruikt voor de nieuwe generatie CTS (Crew Transportation Spacecraft) wat momenteel ontwikkeld wordt door RSC Energia.

Soyuz MS-01

2016 – OSIRIS-REx

NASA lanceerde op 8 september de OSIRIS-REx oftewel Origins, Spectral Intepretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer wat een langdurige missie is van onderzoek naar een astroïde met als hoogtepunt een sample return mission.

 

Het ruimtevaartuig zal de astroïde 101.955 Bennu onderzoeken na een ruimtereis van ongeveer twee jaar. Als eerste wordt het oppervlak in kaart gebracht waar na een geschikte locatie wordt gezocht om zo een monster te kunnen nemen van deze astroïde en terug te brengen naar de aarde voor verder onderzoek.

 

Dat deze astroïde is uitverkoren voor onderzoek is dat deze bestaat uit koolstof houdende materialen, wat een element is in organische moleculen die nodig zijn geweest voor het leven en bij de vorming van de planeet Aarde.

2016 – Tiangong-2

Tiangong-2

China lanceert op 15 september haar tweede ruimtelaboratorium, de Tiangong-2 vanaf Jiuquan Satellite Launch Center. Het laboratorium is niet bedoeld als permanent ruimtestation maar doet dienst als onderzoekslaboratorium voor het te bouwen Chinese ruimtestation wat in de planning staat om in 2023 te worden gelanceerd.

Een maand nadat het ruimtelaboratorium in een baan om de aarde is gebracht koppelt Shenzhou-11 aan, met aan boord twee taikonauten Jing Haipeng en Chen Dong die net als het laboratorium zijn gelanceerd met een Long March 2F raket.

Na ruim drie jaar is China weer als bemande natie in de ruimte en de dertig dagen die de taikonauten doorbrachten in de Tiangong-2 worden benut voor wetenschappelijk onderzoek. Op 17 november komt de Shenzhou-11 los van het ruimtelaboratorium om even later veilig te landen in Binnen Mongolië wat een autonome regio is in het noorden van China.

 

 

2017 – Peggy Whitson

Peggy Whitson
Peggy Whitson

Op 17 november 2016 werd de astronaute Peggy Whitson voor de derde keer gelanceerd naar het International Space Station. Haar eerste lancering vond plaats op 5 juni 2002 met de Space Shuttle Endeavour STS-111. Tijdens deze ISS Expeditie-5 maakt zij één ruimtewandeling (EVA) van bijna vier en een half uur.

 

De tweede ISS Expeditie-16 startte op 10 oktober 2007 vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome waar ze tijdens de missie vijf keer een EVA maakte en 35 uur en 21 minuten buiten het ISS verbleef.

 

Haar nummer drie ISS Expeditie-50 ging de geschiedenisboeken in, want op 31 maart 2017 deed ze voor de achtste keer een stap in de ruimte en bracht zij hiermee drie records op haar naam. Een voor de oudste vrouw (57 jaar) die een EVA uitvoerde, één voor het aantal vrouwelijke ruimtewandelingen (8 EVA’s) en één voor het aantal uren in de ruimte van vrouwen namelijk 53 uur en 22 minuten.

 

Tijdens ISS Expeditie-16 in 2007 was ze commandant van het station en de komende ISS Expeditie-51 zal zij het commando overnemen waarmee Peggy Whitson de eerste vrouw is die tweemaal commandant is van het International Space Station.

 

 

2018 – Falcon Heavy

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk lanceerde op 6 februari 20:45 uur UTC vanaf Kennedy Space Center de nieuwe commerciële draagraket Falcon Heavy welke op dit moment de krachtigste raket is. Deze herbruikbare raket beschikt over twee boosters en een eerste trap die kunnen landen. Tijdens deze testvlucht landen de twee boosters op Landing Zone-1 en Landing Zone-2, helaas mislukte de landing van de eerste trap op het drone-schip.

 

Tot nu toe werd er veelal gebruikgemaakt van beton als proeflading, maar Elon Musk zou Elon Musk niet zijn om iets anders te lanceren en inderdaad aan boord van de raket was een auto de Tesla Roadster, welke in een baan om de aarde werd gebracht.

Hierna ontbrande de tweede trap nogmaals om in een elliptische baan te komen. In deze baan werd getest of de aanwezige elektronica de straling van de Vanallengordels kon weerstaan. En na twee omloopbanen werd de tweede trap voor een derde keer tot ontbranding gebracht zodoende in de Hohmannbaan langs de planeet Mars en de aarde te brengen. Deze ontbranding was groter dan verwacht waardoor de lading in andere baan om de zon werd gebracht die door de Planetoïdengordel gaat.

 

De muziek die uit de speakers komt van de Tesla is wel heel toepasselijk, Space Oddity van David Bowie en voor de liefhebbers draait er de sciencefictionfilm aan boord, The Hitchker’s Guide to the galaxy.

Falcon Heavy lancering
Flacon Heavy booster landing
Falcon Heavy Starman

2018 – InSight-MarCO

InSight-lancerring
InSight-lander
MarCO

NASA lanceerde op 5 mei vanaf Vandenberg Airforce Base twee minisatellieten MarCO-A, MarCO-B en de Marslander InSight naar de planeet Mars welke onderdeel zijn van het Discovery programma.

InSight, wat staat voor Interior Exploratin using Seismic Investigation, Geodesy and Heat Transport, gaat voor het eerst bevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak van de rode planeet.

 

Hoewel er in het verleden seismologisch onderzoek is uitgevoerd, is dit eigenlijk de eerste missie buiten de Aarde dat er echt seismologisch onderzoek wordt verricht op een hemellichaam. Seismische missies op de maan gaven te weinig bruikbare data en twee Marslanders Viking-1 en Viking-2 hadden wel instrumenten aan boord maar dan op de landers en gingen niet de Marsbodem in om seismische gegevens te verzamelen.

 

Deze Marslander is een gelijkenis van de Phoenix Marslander die in 2008 op Mars onderzoek deed, het grote verschil tussen deze twee Marslanders is dat de InSight een seismometer SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) gebruikt en geen schep zoals de Phoenix. Volgens de planning zal InSight in november 2018 landen in Elysium Planitia, een paar honderd kilometer afstand van de rondrijdende rover Curiosity. Na de landing zal het nog even duren voordat alle instrumenten gebruiksklaar zijn, de verwachting is dat dit medio februari 2019 zal zijn. Eind maart 2019 zal de HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) probe zo’n 5 meter de bodem in gaan om hittemetingen te gaan uitvoeren.

Een ander instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) gaat in kaart brengen hoe snel Mars om zijn as draait, Mars draait namelijk niet stabiel zoals de Aarde om zijn as draait maar wiebelt een beetje.

Verder is er nog een instrument aan boord dat de temperatuur en wind meet en zijn er camera’s die de omgeving in kaart brengen.

 

De twee minisatellieten MarCO-A en MarCO-B aan boord tijdens de lancering zijn twee identieke satellieten die niet meeliften op Insight maar die zelfstandig naar Mars gaan. De twee vliegen voorbij Mars en verzamelen tijdens deze manoeuvre gegevens van de EDL-fase van de InSight. Dit houdt in dat er telemetrie gegevens van de entree, landing en daling van de Marslander worden verzameld en doorgestuurd naar de NASA.

 

2018 – Queqiao

Chang`e-4 Relay lancering
Chang`e-4 relay antenne

China lanceerde op 20 mei om 21:28 uur UTC een Long March 4C vanaf Xichang Satellite Launch Center. Deze lancering is de start van de Chang`e-4 missie naar de maan die de donkerekant van de maan gaat verkennen. Hiermee zal China de eerste land zijn die de achterkant van de maan gaat onderzoeken met een maanlander en maanrover.

 

Het doel van deze eerste lancering is om een communicatieverbinding tot stand te brengen tussen de aarde en de maan. De communicatiesatelliet Queqiao (Changè-4 Relay) wordt in een L2 Halo-baan (Earth-Moon L2 Lagrange Point) gebracht, dit is z’n 445.000 kilometer van de aarde. Deze satelliet heeft naar verwachting een levensduur van vijf jaar en zou daarom van belang kunnen zijn voor eventuele andere Chinese missies naar de maan.

Daarnaast zijn er twee mini maancommunicatiesatellieten in een baan om de maan gebracht, dit zijn de DSLWP-A1 (Longjiang-1) en DSLWP-A2 (Longjiang-2).

 

De lancering heeft een Nederlands tintje omdat er aan boord de NCLE laagfrequent radioantenne aanwezig is. NCLE staat voor Netherlans-China Low-frequency Experiment, welke is ontwikkeld door ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS.

 

Later dit jaar heeft er een raket lancering (Change`4) plaatsvinden met aan boord de maanlander en de maanrover.

 

 

2019 – Change`4

De Change`4 wordt op 7 december 18:24 UTC met een Long March 3B/G3Z raket vanaf Xichang Satellite Launch Center gelanceerd met aan boord een maanlander en de maanrover.

 

Deze Change`4 missie is de tweede van de tweede fase van het Chinese maan onderzoek programma (CLEP). Deze tweede fase heeft tot doel om een maanlander en een maanrover op de maan te zetten.

 

De eerste missie Change`3 was in 2013 een succes en deze Change`4 missie brengt voor het eerst in de geschiedenis een maanlander en maanrover op de donkerezijde van onze maan. Deze landing was op 3 januari om 02:26 UTC op deze nog niet bezochte en onbekende kant van de maan.

 

Omdat het niet mogelijk is om rechtstreeks te communiceren vanaf de achterkant van de maan wordt er gebruik gemaakt van de Queqiao (Changè-4 Relay) satelliet welke in mei 2018 werd gelanceerd die in een L2 Halo-baan is gebracht.

Achterkant van de maan
Change'4
Maanrover

 

 

 

Laatste wijziging 03-01-2019